Arkivformidling Trøndelag
Arkivformidling Trøndelag er et av våre formidlingsprosjekter. Her finner du informasjon om og bakgrunn for prosjektet samt oversikt over aktiviteter og arrangementer.
Foto: Meråker Historielag
Om Arkivformidling Trøndelag
Trøndelag har en mangfoldig og unik folkemusikk- og folkedansarv som er en stor ressurs både ved gi oss menneskene opplevelsen av trygghet, stolthet og tilhørighet til et lokalsamfunn eller en gruppe, og til kunnskap og inspirasjon i etableringa av bærekraftige samfunn. Trøndelag er en av få regioner som i dag ikke har en formidlingsstilling knyttet til regionalt arkivmateriale med folkemusikk og folkedans.
Rapport fra Arkivformidling Trøndelag april 2024 viste at behovet for en formidlingsstilling også er stort i Trøndelag. I et flyktig samfunn med raske skiftninger, videreføres ikke lokale tradisjoner som tidligere. Folkemusikk- og folkedanstradisjonene har historisk fått lite eller ingen offentlig støtte sammenlignet med andre kulturuttrykk, og det er i dag kritisk med tanke på å videreføre og videreutvikle mangfoldet med lokale tradisjoner i Trøndelag. Man trenger at gjøres et løft for hele feltet, og spesielt på grasrota. I mange lokalmiljø er tradisjonsbærerne i dag borte, og det er her avgjørende med en arkivformidler som bidrar til bevisstgjøring og kunnskap inn i lokale tradisjonsmiljø, og når kulturinstitusjoner og ildsjeler skal formidle de lokale tradisjonene til nye generasjoner.
Trøndelag har i dag folkemusikere og folkedansere på høyt nivå som ved å turnere både nasjonalt og internasjonalt markedsfører Trøndelag og Norge på en fantastisk måte. De fleste av de profesjonelle utøverne kommer fra lokale folkemusikkmiljø, hvor de har vokst opp med å lære av eldre utøverne, utøvere som i dag ikke lever lengre. De har dessuten gjennom studier og utøving som profesjonelle, et stort behov for arkivmateriale. Dette er også ildsjeler som bidrar med videreføringen av tradisjonene til nye generasjoner i Trøndelag. Både utøvere, pedagoger og studenter melder inn at det i dag er for vanskelig å få tak i arkivmateriale, noe som hindrer kunstnerisk og faglig utvikling på feltet.
Prosjekter
Arkivformidling Trøndelag driver en rekke formidlingsprosjekter og -aktiviteter rettet mot forskjellige målgrupper. Her kan du lese mer om de ulike prosjektene og aktivitetene.
Organisering og målsetting
Forankring
Eier av foto: Meråker historielag. Sosial sammenkomst i Teveldalen – Larsstuggu bl.a. med spellemennene f.v. Otto Teveldal (fele), John Teveldal (gitar), Anders B. Stordal (trekkspell) og Olaf Bjørneggen (fele).
Prosjektet Arkivformidling Trøndelag ble opprettet på grunn av et økende behov for tilgang til arkivmateriale, og at man så at Trøndelag ble henge etter i formidling og videreføring av mangfoldet av lokale tradisjonene sammenlignet med de regionene med en arkivformidlingstilling på plass.
Våren 2020 ble Marit Vestrum ansatt i en deltidsstilling som etter hvert ble til en 50% stilling. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans som er arbeidsgiver og hovedansvarlig, og folkemusikk- og folkedansfeltet i Trøndelag.
Hovedoppgaven har vært å arbeide for opprettelsen av en fast arkivformidlingstilling med ansvar for å bevare, tilgjengeliggjøre, formidle og dokumentere tradisjonsmusikk og -dans fra Trøndelag fylke. I tillegg har det blitt opprettet mange formidlingstiltak for å finne beste praksis av arkivformidling i dagens Trøndelag. Prosjektet har også initiert eller bidratt inn i noen dokumentasjons- og innsamlingsprosjekter. Alle tiltak er i tett samarbeid med lokale aktører innen både det lokale og regionale folkemusikk- og folkedansfeltet, og musikk og kulturlivet generelt. Et slikt samarbeid er med og sikrer en bred forankring i formidling, videreføring og utvikling av folkemusikk- og folkedanstradisjonene i Trøndelag.
Prosjektet har ei styringsgruppe. I tillegg til Norsk senter for folkemusikk og folkedans sitter Stiftinga Hilmar Alexandersen, Folkemusikksamlinga i Nord-Trøndelag og Folkemusikkarkivet for Rørosområdet i gruppa. For å ha tett kontakt med de frivillige organisasjonene i Trøndelag, er det også ei ressursgruppe med organisasjonene i styringsgruppa, Trøndelag Folkemusikklag, TrondheimFOLK, Sør-Trøndelag Ungdomslag og Naumdøla Ungdomslag.
Prosjektet er først og fremst finansiert over Trøndelag Fylkeskommunes kulturtilskudd – prosjektstøtte. I tillegg har en del av tiltaka blitt støtte av Kulturrådet og Arkivformidling Trøndelag.
FNs bærekraftsmål
Med sitt fokus på lokalsamfunn og de kulturelle uttrykkene som lever der, bidrar Arkivformidling Trøndelag inn til flere av FNs bærekrafsmål, men kanskje først og fremst nr. 11 Bærekraftige byer og lokalsamfunn og delmålet 11.4: Styrke innsatsen for å verne og sikre verdens kultur- og naturarv.
Livene våre leves lokalt, og det er viktig med trygghet og forankring i det lokalsamfunnet du lever i, uansett om det er i en bydel eller i ei bygd. Det er også viktig med møteplasser og kulturelt samvær. Her har gamle musikk- og dansetradisjoner en viktig funksjon gjennom sitt fundament i at alle kan delta og bidra, og at man utøver dansen og musikken sammen – jamfør den tradisjonelle dansefesten.
UNESCO
Arkivformidling Trøndelag jobber også for at lokalsamfunn og minoritetsgrupper som samisk og reisendes kulturer skal bli bevisst sine tradisjoner, og å lære nye generasjoner om musikk- og dansetradisjoner som har levd i deres lokalsamfunn og kultur fra langt tilbake og fram til i dag. Dette gir mulighet til å se seg sjøl som del av historien og et samfunn med kulturelt mangfold. Arkivformidling Trøndelag bidrar slik inn til UNESCO-konvensjonen for vern og fremme av et mangfold av kulturuttrykk av 2005, som «forplikter statspartene å legge til rette for et mangfold av kulturuttrykk. Den understreker at et kulturelt mangfold som får utfolde seg i et klima med demokrati, toleranse, sosial rettferdighet og gjensidig respekt mellom folk og kulturer, er en absolutt nødvendighet for fred og sikkerhet på lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan.»
Arkivformidling Trøndelag bidrar også inn til UNESCO konvensjonene for immateriell kulturarv av 2003 som skal «(…) sikre respekt for og øke bevisstheten om den immaterielle kulturarvens betydning (…) Ifølge konvensjonen er immateriell kulturarv definert som:
«praksis, fremstillinger, uttrykk, kunnskap, ferdigheter – samt tilhørende instrumenter, gjenstander, kulturgjenstander og kulturelle rom – som samfunn, grupper og, i noen tilfeller, enkeltpersoner anerkjenner som en del av sin kulturarv.»
Denne immaterielle kulturarven, som er overført fra generasjon til generasjon, blir stadig gjenskapt av samfunn og grupper i relasjon til deres miljø, i samspill med naturen og med deres historie. Det gir dem en følelse av identitet og kontinuitet, noe som fremmer respekt for kulturelt mangfold og menneskelig kreativitet.»
Trøndelag Fylkeskommune
1) BALANSEKUNST - Kulturstrategi for Trøndelag 2019-2022:
Styrke det profesjonelle feltet innenfor kunst og kultur
Styrke det frivillige feltet innenfor kunst og kultur
Bidra å femme helse, livsmestring og sosiale utjevning
Bidra til bevaring og revitalisering av sørsamisk språk og kultur
Bidra til at barn og unge får et bredt, mangfoldig og inkluderende kulturliv gjennom
Bidra til inkludering, tilhørighet og forståelse og respekt på tvers av etnisitet, religion og alder
Bidra til å styrke kunnskapsgrunnlaget kulturpolitikk og forvaltning skal bygge på
Bidra til at folkemusikk- og folkedanstradisjoner i Trøndelag er med i samarbeid som skaper utvikling og innovasjon.
2) BEVARINGS- OG UTVIKLINGSPLAN - for privatarkiv fra Trøndelag 2021-2025:
Bidra til hovedmålsettingen om en helhetlig samfunnsdokumentasjon av Trøndelags historie.
Bidra til å i samarbeid med sørsamiske institusjoner og miljø bevare og tilgjengeliggjøre arkivmateriale med samiske musikk- og dansetradisjoner.
Bidra til innsamling, bevaring, tilgjengeliggjøring av private arkiv innen immateriell kulturarv, og også til å utvikle samarbeid mellom museum, kommuner, fylkeskommune og frivillige organisasjoner og IKA Trøndelag, og slik bidra til å utforske fylkeskommunens rolle i tråd med NOT 9:2019 «fra Kalveskinn til datasjø».
Bidra til metoder for formidling av privatarkiv med historisk materiale fra Trøndelag.
3) REGIONAL PLAN FOR KULTURMILJØ I TRØNDELAG 2022-2030:
Bidra til scenario 2030 opplevelsesregionen Trøndelag ved å gi alle ledd innen kultur og reiseliv, samt utøvere innen folkemusikk og folkedans, kunnskap og bevissthet om å se sine lokale og regionale tradisjoner som unike og verdifulle også i et opplevelses perspektiv.
Eksempler fra arkivet
Aktuelt
Kontakt arkivformidleren
Har du spørsmål, innspill eller ønsker å komme i kontakt med arkivformidleren?