Forskning og utviklingsarbeid

En viktig del av senterets aktivitet er forsknings- og utviklingsarbeid. Grunnforskning på arkivmaterialet foregår kontinuerlig. Gjennom flere av våre større prosjekter og fokusområder driver senteret kontinuerlig med utviklingsarbeid, blant annet Museene danser, Dance-ICH, ulike revitaliseringsprosjekt, og danseprogrammet Dansespor. I sistnevnte formidles og mentoreres det til mange ildsjeler hvert år, med utgangspunkt og erfaringer fra forskningsbaserte metoder for fasilitering, kunnskapsformidling og kroppsliggjort kunnskap om variasjon og tradisjonssærtrekk.

Forsknings- og utviklingsprosjekter 2025

I 2025 fortsetter forskningsarbeidet og arbeidet med utvikling av prosjekter og søknader om nye initiativ. Vi er en av initiativtakerne til en EU Horizon forskningssøknad høsten 2025, hvor innovasjon for bruk av immateriell kulturarv skal sees opp mot samfunnsmessig motstandsdyktighet.

I strategien for Sff de neste fire årene belyses det at vi skal ta en aktiv rolle inn mot forskningsmiljø og fagnettverk knyttet til immateriell kulturarv, UNESCO sitt nettverk og fagområder, og styrke vår tverrfaglige kompetanse på folkemusikk og folkedans. Vi fortsetter som medlem av redaksjonen for Norsk folkemusikklags årlige fagfellevurderte utgivelse Musikk og tradisjon.

I strategien står det også at vi skal fokusere på forskning som er nyttig og relevant for våre mange målgrupper og som understøtter synergier i andre organisasjoner og institusjoner. Særlig skal vi ha fokus på samarbeid som tar form gjennom praksisnære forskningsprosjekter, og gjennom dette bygge lokale piloter på metodedesign og formidling i samarbeid med Arkivformidling Trøndelag. Her kan vi blant annet nevne et utviklingsarbeid vi gjør på å utvikle formidlingspakker til musikk, dans og drama linjer på videregående skoler i Trøndelag, formidlingstilbud som er testet ut og forsket på gjennom Den kulturelle skolesekken, og hvordan bruke arkivet aktivt i forestillingsarbeid med folkedansen i fokus. Vi fortsetter vårt engasjement for å ta og utvikle en rolle som nasjonal tilrettelegger for mer folkedans som DKS-tilbud i dialog med Kulturtanken.

I 2025 skal vi starte utviklingsarbeidet for Den store swingboka. Dette innebærer både kartlegging i arkivet, intervju av eldre informanter, nettverksarbeid mot det store swingmiljøet i Norge og å designe ut hvordan swingdans- og musikk historien kan skrives med Norge som utgangspunkt.

Vi er også inne i det EU finansierte prosjektet Dance-ICH sitt siste år. Som prosjektledere av prosjektet er tida her for å oppsummere og produsere sluttproduktene. Dette inkluderer praktiske formidlingskonsepter, forskningsformidling på sluttkonferanse og gjennom to sluttprodukter, og i rapporter for faglig oppsummering.

Satsningsområde 2025 er egen urbefolkning, egne nasjonale minoriteter og barn og unge. Dette gjør vi gjennom et spennende nytt samarbeid i sørsamisk området. Prosjektet heter Sørsamisk musikk-og dansetradisjoner og er et treårig satsingsprosjekt.