Trøndelag Fylkeskommunen satser på folkemusikk og folkedans

Jubelen sto i taket blant de involverte i prosjektet Arkivformidling Trøndelag da Trøndelag Fylkeskommune i desember vedtok 2 millioner i støtte til en 100% arkivformidlingstilling. Midlene er til en 2 års prøveperiode med oppstart høsten 2025.

Dette har det blitt jobbet hardt for siden prosjektoppstart i 2020. «Nå gleder vi oss til å ta fatt på jobben med å styrke den lokale og regionale tradisjonsmusikken og -dansen i hele Trøndelag. Dette blir moro!» sier prosjektleder Marit Vestrum med et stort smil.

I anledning Trøndelag fylkeskommunes satsning på regional folkemusikk og folkedans, var Norsk senter for folkemusikk og folkedans så heldig å få besøk av representanter fra Trøndelag Fylkeskommunes Hovedutvalg for kultur (HUK) under årets Arkivseminar for ansatte i nasjonale og regionale folkemusikk- og folkedansarkiv. Seminaret foregikk på Dragvoll 18. mars, og leder for HUK Jan Grønningen (H) bidro med et innlegg om viktigheten av at trøndersk immateriell kulturarv videreføres på relevante måter og utvikles i dagens moderne samfunn. På kvelden deltok nestleder i HUK Bente Estil (Ap) under en felles middag på Kombo.

Trøndelag har vært en av få regioner uten en formidlingsstilling knyttet til regionalt arkivmateriale med folkemusikk og folkedans. Prosjektet Arkivformidling Trøndelag ble startet i 2018 med initiativ fra et samlet trøndersk folkemusikk- og folkedansfelt. Da slet både Folkemusikksamlinga i Nord-Trøndelag og Folkemusikkarkivet for Rørosområdet på hver sin kant for å få økonomi til tilgjengeliggjøring og formidling av sitt materiale, og tradisjonsmiljøene i Trøndelag manglet den støtten andre fylker og regioner har i en regionalt ansatt arkivressurs.

Etter prosjektoppstart i 2020 har Norsk senter for folkemusikk og folkedans i Trondheim huset prosjektet. Hovedoppgavene har vært å synliggjøre behovet for en arkivformidlerstilling også i Trøndelag, å kjøre formidlingspiloter som tester ut hvordan arkivformidling i Trøndelag best kan gjøres, og å arbeide opp mot Trøndelag Fylkeskommune for å få på plass en fast arkivformidlingstilling.

En rapport ferdig i april 2024 viste at det i dagens moderne samfunn er behov for nye strukturer for å ta vare på de levende folkemusikk- og folkedansetradisjonene i Trøndelag. Ildsjeler og frivillige tradisjonsmiljø er avhengig av at det offentlige også tar ansvar for å bevare, videreføre og videreutvikle de unike og mangfoldige tradisjonene i Fylket. Det er et stort behov for fast finansiering av en arkivformidlerstilling som kan bidra til at tradisjonsmiljøene - både amatører og profesjonelle - sikres god tilgang til arkivmateriale, og formidlingstiltak som støtter opp om traderingsprosesser og kunnskapsdeling.

Oppstart av stillingen er lagt til høsten 2025, og prøveperioden skal vare ut våren 2027. «Vedtaket er fortsatt ikke en fast stilling, men vi har nå muligheter til å vise hva en arkivformidlerstilling kan bety for Trøndelag og lokalsamfunnene her. Det handler om at alle grupper i Trøndelag skal ha kunnskap om og stolthet av sin immaterielle kulturarv, og å bevisstgjøre hvor viktig også den sosiale kulturen knyttet til musikk- og dansetradisjonene er for oss menneskene. Trønderske musikk- og dansetradisjoner er dessuten unike og på mange vis en uutnyttet ressurs i dagens Trøndelag. Det håper vi kunne endre på nå», avslutter Marit Vestrum.

Foto: Jana Pavlova

Neste
Neste

VM-FEST: En Feiring av Folkemusikk og Folkedans