DKS-pilot og folkedanslab

Norsk senter for folkemusikk og folkedans har lenge arbeidet med en DKS-pilot i folkedans. I samarbeid med Arkivformidling Trøndelag ble det i august satt i gang produksjon av en folkedansworkshop som skal på turné i Indre Namdal.

DKS-workshop i Indre Namdal

Norsk senter for folkemusikk og folkedans (Sff) arbeider nå med en pilot for Den kulturelle skolesekken (DKS) i folkedans i samarbeid med deres prosjekt Arkivformidling Trøndelag. I slutten av august ble det gjennomført 2 produksjonsdager hvor danserne Cathrine Larsen og Embla Olsen, sammen med felespeller og arkivformidler Marit Vestrum (Sff) utarbeidet en workshop med lokale dansetradisjon som tema. Fra Sff deltok også forsker og formidler i dans Tone Erlien Myrvold som veileder og medprodusent. Målgruppa er 6. – 10. kasse, og workshopen skal i desember på turné i kommunene Grong, Snåsa, Lierne, Røyrvik, Namsskogan og Høylandet.

Prosjektet Arkivformidling Trøndelag samarbeider med Vrimmelfestivalen som går av stabelen i flere kommuner i Indre Namdal i februar 2025. DKS-turneen har også som mål å rekruttere ungdommer til 2 ungdomssamling knyttet til Vrimmelfestivalen, og håpet er at dette kan bli ei dansegruppe som fortsetter å ha samlinger i Namdalen også i framtida.  

Folkedanslab for DKS-produksjoner

Sff har lenge arbeidet med et å bygge et tjenestedesign for hvordan Sff sin metodekompetanse og rikholdige folkedansarkiv kan bidra til at flere elever får oppleve lokale dansetradisjoner på en deltakende og relevant måte. Sff er nå i pilotfasen av et større nasjonalt prosjekt - hvor man ønsker å opparbeide en folkedanslab for DKS-produksjoner i Norge. Med piloten i Namdal vil man teste ut kunnskap, metode og bruk av arkivmateriale i praksis i en ny DKS-produksjon.

Tone Erlien Myrvold beskriver ideen om folkedanslabben slik:

«Vi ønsker nå å jobbe for flere produksjoner med dans som immateriell kulturarv i hele Norge, og ønsker å tilby et design for produksjon og organisering av dette.  

Vår kompetanse på dans som immateriell kulturarv er unik på landsbasis. Vi vil kunne legge til rette for rådgiving, nyskaping, kvalitetssikring av danseinnholdet, og metodikken i samarbeid med DKS-ansatte og utøverne som gjennomfører formidlinga.»

 Tone Erlien Myrvold og Marit Vestrum (Sff) og dansere Cathrine Larsen og Embla Olsen.

Forrige
Forrige

Trondheim Gammel Groove

Neste
Neste

Unikt tilbud til Trondheims dansemiljø: et 150 kvm stort mobilt dansegolv lånes ut gratis!