Folkedans og folkemusikk blant urfolk og minoriteter i Norge

Her kommer informasjon om våre pågående samarbeid og prosjekter innenfor folkemusikk og folkedans i tradisjonsområdene samisk, kvensk, romanifolket/tatere, jødisk kultur, skogfinsk og romer.

Sff sin nye strategi for 2025-2028 innbærer å forvalte og synliggjøre kunnskap i og om folkemusikk og folkedans, jobbe aktivt inn som NGO for UNESCO konvensjonen, jobber tverrfaglig både kulturelt og med forholdet musikk og dans, samt formidle nyttig kunnskap på en relevant måte til ulike målgrupper. Vi skal også jobbe med fagene mot beredskap og bærekraft som understøtter synergier i andre organisasjoner og institusjoner. Sammen med samarbeidspartnere utvide nettverket og virkeområdet til Sff.

Fra 2025 og noen år framover skal vi ha et særlig fokus på urfolk og minoritetskultur i Norge.

Vi har flere samarbeid på trappene, både med kvensk, skogfinsk, men aller størst er initiativet rundt sørsamisk joik og sydisdans.

Sørsamisk musikk-og dansetradisjoner , prosjekt 2025-2027

  • Prosjektet har som mål å både formidle praktisk kunnskap og løfte frem dansens og musikkens betydning og utvikling i Sápmi til alle generasjoner. Vi samarbeider også med Saemien Sijte, det sørsamiske museet i Snåsa, om dette prosjektet.

    I fase 1 skal sørsamiske tradisjoner innen sydisdans, sang og joik kartlegges for å bevare immateriell kulturarv. Kunnskapsinnhentingen gjøres gjennom intervjuer, workshops, møtepunkter og dansearenaer. Fase 2 og 3 vil fokusere på bearbeiding, bevaring og formidling, inkludert utvikling av formidlingsfilmer for skoler og utstillingsmateriale. Målet er at en samisk institusjon på sikt kan ta permanent ansvar for sydisdansen.

    En av hovedmålsettingen er å styrke miljøet og kompetansen rundt sydisdans ved å skape faglige arenaer, samle dansere og instruktører, og legge til rette for forskning, formidling og kunstneriske produksjoner. Selve aktiviteten er det viktigste, og det planlegges derfor dansekurs i ulike steder i Sápmi, med et spesielt fokus på ulike målgrupper.

  • Dette prosjektet vil ha mange aktiviteter, og bidra til flere språk- og kulturarenaer. Ved å samle inn begreper, identitet og språk for utøvelse av joik og dans, og formidle disse gjennom videoer og trykksaker. Instruksjonsfilmene som utvikles i fase 2 skal i tillegg til å ha fokus på dans og joik, også ha spesifikke språklige mål. Her vil de samiske språksentrene være en viktig ressurs, for å kvalitetssikre språk.

  • I Stortingets behandling av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport ble det pekt på at to av grunnpilarene for en mulig forsoningsprosess er å legge til rette for arenaer for språk og kunst/kultur.. I prosjektet involveres kulturbærere og utøvere fra både svensk side og norsk side av Sápmi. Gjennom dette prosjektet tar partnere et proaktivt grep som følger opp flere av de punktene som ble besluttet i Stortinget.

  • Norsk senter for folkemusikk og folkedans som nasjonal institusjon tar ansvar for å etablere et tettere samarbeid med samiske institusjoner og organisasjoner som i flere år har arbeidet med samiske og kvenske aktører.

Om prosjektet

  • Prosjektets aksjons- og effektmål:

    -Utforske tradisjoner og utvikling gjennom dokumentasjon, kartlegging og formidling av samisk dans og musikk som kroppslig taus kunnskap, historiefortelling og immateriell kulturarv hos alle generasjoner

    -Styrke miljøet og kompetansen innenfor sydis-dans og musikk, joik og sang

    -Skape arenaer for videreføring av kulturarv mellom generasjoner

    -Gi deltakere, kunstnere og samarbeidspartnere et større nettverk, bygge broer mellom generasjoner og nærliggende kulturutrykk, og styrke medvirkning, samhandling og dialog i arbeid med samisk språk- og kulturforståelse, som igjen forebygger konflikter

    -Samle erfaringer, utvikle metoder og samarbeidsstrukturer til en langsiktig programutvikling - Bærekraftig bevissthetsgjøring og forståelse for dans og musikk som sosial bærekraft - som bidrar til rekruttering og løfter opp status og verdi til samisk dans og musikk som levende kulturarv, folkehelse ABC, inkluderings-og mangfoldsarena.

  • Målgrupper

    Primære:

    -Samiske barn, ungdom og voksne som ønsker å lære og utforske samisk dans og joik -Medlemmer av samiske kulturorganisasjoner og foreninger.

    -Dansere og kunstnere med interesse for urfolkskultur.

    Sekundære:

    -Lokalsamfunn som støtter samiske kulturprosjekter.

    -Danse-og musikkmiljø i nærliggende kulturutrykk, som swing og gammeldans på svensk og norsk side

    -Akademikere og kulturformidlere med interesse for dokumentasjon og bevaring av kulturuttrykk. -Internasjonale aktører med fokus på urfolkskultur.

  • Hva skjer i 2025

    - Informasjonsarbeid ut mot et stort nettverk

    - Samle sammen ildsjeler til en god ressursgruppe av informanter, kulturinteresserte og kartlegge hvem og hvor mange som underviser sydisdans i dag

    - Dokumentasjon av sørsamisk joik og kartlegging av innhold i Sffs arkiv og Joikearkivet ved Universitetsmuseet i Tromsø.

    - Enkel dokumentasjon og intervju under Fålksjikkfestivalen i Lierne

    - Dansekurs, dansefest og prosjektsamling under Raasten Rastah på Røros i september.

    - Instruktørsamling, dokumentasjon og dansefest under den samiske språkuka på Snåsa i oktober

    - Panelsamtale, dansekurs og dans på Folkelarm i Oslo i november

Om samarbeidspartnerne:

Saemien Sijte

  • (Arbeid pågår)

Hålogaland Amatørteaterselskap (HATS)

  • Hålogaland Amatørteaterselskap (HATS) er en interesseorganisasjon som drifter et kompetansesenter, og målet er at alle tiltakene skal bygge opp under ildsjeler og unge talenter. HATS løser sitt landsdelsoppdrag gjennom tett samarbeid med medlemmene i Nord-Norge, Svalbard og i Sápmi. HATS leder prosjektet Sámi Nuoraid Lávdi/Saemien noeri låajtoe/Sáme Nuorra Sedna/Ung Samisk Scene (SNL) som er i andre fase i perioden 2024-2026. I fase 2 skal det etableres samarbeid for å skape varige samhandlingsstrukturer på tvers av grensene i Norge, Sverige og Finland. Målet med prosjektet er å skape en struktur for kunstproduksjon og en plattform med et kompetansesenter, for at barn og unge i Sápmi skal få et tilbud på lik linje med andre. Prosjektet har to faglige utgangspunkt for aktiviteter. Det ene er å skape kunst, og det andre er å bruke kunst som metode for å bruke og ta tilbake det samiske språket. Det innbefatter også å bidra til å utvikle begrepsapparater for kunstuttrykk fra et minoritetsperspektiv.

Norsk senter for folkemusikk og folkedans (Sff)

  • Sff har lenge hatt et saktegående forskningsprosjekt på sydisdansen, som har sammenheng med vårt fokus på den norske swingdanshistorien som viktig kulturarv i Norge. Denne kulturarven er en hvit flekk i arkivene, forskninga og kulturformidling. Sydisdans er en dansedialekt av en samdansform som er en blanding av foxtrot og swing, med røtter både i både norsk og svensk side av Sapmie. Den har mange likheter med det generelle gammeldansrepertoaret. Fra 2017 har Sff hatt god kontakt med både eldre og yngre lag av tradisjonsbærere i sydisdans, musikere og andre informanter i sørsamisk område. Flere informanter jobber også i dag på Samien Sijte i Snåsa. I samarbeid med Samisk studentforening i Trondheim fikk vi skrevet inn sydisdansen på den nasjonale lista over immateriell kulturarv i 2020. Under Tråante i 2017 hadde Sff i samarbeid med Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, både dansekurs, panelsamtale og danseforestilling, og fikk pratet om sydisdansen som viktig samisk kulturarv som har mye til felles med den vanlige «dans på lokalet» kulturen i Norden. Sff har en regional arkivformidler i prosjektet Arkivformidling Trøndelag, et fylkesfinansiert prosjekt som arbeider for å styrke mangfoldet i folkemusikk- og folkedanstradisjonene i Trøndelag, og arbeidet er tilknyttet senteret vårt.