Rapport fra Arkivformidling Trøndelag er ferdigstilt
Forsidefoto: Meråker Historielag
Erfaringer og resultater fra 4 års prosjektarbeid med arkivformidling i Trøndelag er nå ferdigstilt i rapporten: «Rapport – Arkivformidling Trøndelag: - Kartlegging av utfordringer, - Forslag til arbeidsoppgaver for arkivformidlerstilling, - Forslag til organisering og plassering av arkivformidlerstilling». Rapporten ble oversendt til Trøndelag Fylkeskommune 23. april.
Prosjektperiodene har blitt gjennomført med god støtte av fylkeskommunen, og det er blitt gjort utredninger for å synliggjøre behovet for en arkivformidlerstilling også i Trøndelag, både i tradisjonsmiljøene og i Trøndelags institusjoner med ansvar for immateriell kulturarv og privatarkiv. Det er også blitt gjennomført formidlingstiltak hvor man i samarbeidet med andre formidlingsaktører, har testet hvordan man i dag best kan arbeide med arkivformidling i Trøndelag. Med grunnlag i utredningen har man også konkludert med hva man i dag mener er beste organisering og plassering av en arkivformidlerstilling.
Utfordringer
Prosjektutredningene har vist at flere av utfordringene man finner i Trøndelag, kan ses i sammenheng med at det ikke er en fast arkivformidlerstilling på plass. Mange av oppgavene som arkivstillinger i andre regioner utfører, er i Trøndelag enten ikke blitt gjort, eller utført av det frivillige og ildsjeler.
I rapporten presenteres noen av de viktigste utfordringene:
Representanter fra frivilligheten og ildsjeler opplever at ansvaret for videreføring av tradisjonene som krevende, og at de savner at det offentlige tar mer ansvar.
Flere tidligere sterke tradisjonsområder er i dag svake og står i fare for å dø ut.
Tradisjonene er utsatt for en ensretting hvor mye av uttrykksmangfoldet holder på å forsvinne.
Videreføringen av dansetradisjoner har de siste tiåra vært svake.
Trønderske musikk- og dansetradisjoner er lite synlige i det offentlige rom, og befolkningen i Trøndelag har i dag generelt lite bevissthet og kunnskap om tradisjonelle musikk- og danseformer, og deres plass i trøndersk musikk- og dansehistorie.
Flere av institusjonene som også har immateriell kulturarv som ansvarsområde, har begrenset kompetanse innen trønderske folkemusikk- og folkedanstradisjoner.
Det er i dag en økende interesse, og da spesielt blant unge, for å utvikle seg som musikere, dansere, pedagoger og forskere innen folkemusikk- og folkedanstradisjoner fra Trøndelag. På grunn av at mange av tradisjonsbærerne som representerte mangfoldet er borte er det vanskelig å finne noen å lære dette av. Her blir arkivmaterialet en viktig erstatter for et levende tradisjonsmiljø og den levende læremesteren.
Tradisjonsmiljø, både profesjonelle og amatører, og da først og fremst unge utøvere og studenter, melder at det er utfordrende at arkivmateriale er lite tilgjengelig. Da både mangel på personressurser som kan hjelpe til med utlån, utkopiering og veiledning, og tilgang til registre og digitalisert arkivmateriale via publikumsvennlige publiseringsplattformer.
Det er en del viktige samlinger som er i privat eie og som er i kritisk tilstand.
Det haster å få dokumentert etterkrigsgenerasjonen med tradisjonsmusikere og -dansere som blant annet var sentrale utøvere innen gammeldans og swing.
Viktige tiltak
Prosjektet har vist at i dagens moderne samfunn trengs nye strukturer for å ta vare på de levende folkemusikk- og folkedansetradisjonene i Trøndelag. Ildsjeler og frivillige tradisjonsmiljø er avhengig av at det offentlige også tar ansvar for å bevare, videreføre og videreutvikle de unike og mangfoldige tradisjonene i Fylket. Et viktig tiltak er da en fast finansiering av en arkivformidlerstilling som kan bidra til at tradisjonsmiljøene - både amatører og profesjonelle - sikres god tilgang til arkivmateriale, og formidlingstiltak som støtter opp om traderingsprosesser og kunnskapsdeling.
Resultater etter utredninger og formidlingspiloter viser at for å bidra til å løse utfordringene bør en arkivformidlers arbeidsoppgaver være:
samlingsforvaltning
dokumentasjon
innsamling
formidling, inkludert undervisning
en arkivtjeneste som hjelper til med utlån, utkopiering og veiledning
I rapporten konkluderes det også med at en arkivformidlerstilling i dag fortsatt bør ligge til Norsk senter for folkemusikk og folkedans i en prøveperiode på 2 år. løpet av prøveperioden skal man etablere samarbeidsprosjekter med regionale formidlingsinstitusjoner med mål om langsiktige samarbeid. En arkivformidlerstilling bør også kobles opp mot Trøndelag Fylkeskommunes arbeid innen privatarkiv. Det er også viktig at arkivformidlerstillingen forankres godt både i tradisjonsmiljøene lokalt og regionalt, og i viktige institusjoner med ansvar for immateriell kulturarv i Trøndelag. Det bør derfor opprettes et fagråd bestående av fagfolk som kjenner de ulike fagområdene og målgruppene en arkivformidler skal arbeide for og med.
Les hele rapporten her (åpnes som PDF).