Seminar, kurs og dansefest på Rockheim 29. og 30. november

Påmeldingsfristen for dette arrangementet har passert.

Som et samarbeid mellom vårt folkedansprogram Dansespor og vårt EU-prosjekt Dance - ICH, inviterer vi ildsjeler fra hele landet til gratis seminar og kurs hos oss i Trondheim. Helgen avsluttes med en stor dansefest på Rockheim.

Gjennom helgen vil vi ha fokus på dans og dansemusikk for bygdedans, gammeldans og swing. Målet med samlingen er å utstyre deltakerne med en verktøykasse full av kunnskap, inspirasjon og formidlingsmetoder som kan tilpasses behov og målgruppe, for å skape mer danseaktivitet lokalt. 

Lurer du på hvordan du kan skape mer folkedans- og swingaktivitet i ditt lokalmiljø? Har du en god idé til aktivitet, men er usikker på hvordan du skal nå ut? Ønsker du å bli bedre på å spille til dans, eller vil du som danser øke kunnskapen rundt dansemusikk? Velkommen til en inspirasjonshelg med seminar, danseworkshop, spelkurs med instrumentvedlikehold og prosjektarbeid, der vi deler våre beste formidlingsmetoder og verktøy for å få i gang mer danseaktivitet i ditt område! 

Seminaret og kursene passer for deg som driver med formidling av folkedans, swing og musikken som hører til (både organisert, frivillig eller for eksempel i skole eller barnehage), og deg som driver med dans og musikk på andre måter, og ønsker å skape mer danseaktivitet i ditt lokalmiljø. Samlingen gir en kjempefin mulighet til å bygge nettverk og utveksle ideer med andre som brenner for det samme.

 

Timeplan

Lørdag 30. november:

Kl. 09.00 - 09.15: Oppmøte og kaffe

Kl. 09.30: Fellesinfo

Kl. 10.00 – 12:15: Parallelløkter

Kl. 12.15: Lunsj

Kl. 13.15 – 15:00: Parallellaktiviteter

Kl. 15.15: Paneldebatt – Tema: dansespel

Kl. 16.15-16:30: Kort oppsummering og takk for i dag

Kl. 18.30: Kræsjkurs i folkedans og swing

Kl. 19.30: Dansefest på Rockheim!

Fredag 29. november:

Kl. 18.45: Oppmøte

Kl. 19.00: Velkommen, informasjon og presentasjonsrunde

Kl. 20.00: Bli kjent og Arkivdykk m/pizzaservering

Kl. 21.30: Ferdig for kvelden

 

Informasjon om kursene - lørdag 30. november

I påmeldingen må du velge hvilke parallelløkter du ønsker å være med på, og her kan du se hvilke økter som foregår til hvilke tidspunkt.

Stasjon 1 - Prosjektarbeid:

Lørdag 30. november, kl. 10.00 - 12.15.

Hva kan du forente: Har du lyst til å lage mer dans- og spelaktivitet i ditt område eller lokallag? På denne stasjonen har du som ildsjel, formilder, pedagog mulighet til å utvikle eller jobbe videre med et selvvalgt prosjekt. Du vil få en innledende økt om kartlegging og målsetting, med påfølgende inspirasjonspåfyll av miljøer/lag som har vært igjennom en prosess i å bygge opp et miljø. Du vil også få mulighet til å drøfte tanker og spørsmål med andre som er i samme situasjon som deg selv, gjennom en økt med gruppearbeid.

Målgruppe: Vi håper at denne økta kan være en god start på ditt prosjekt, og at det vil være til inspirasjon for deg som ildsjel, formidler elle pedagog.

Varighet: Denne økta er 2 timer, og etter lunsj er det ønskelig at dere blir med på danseLab, spelkurs eller workshop i instrumentvedlikehold. 

Stasjon 2: DanseLab:

Når: lørdag 30. november kl. 10.00 - 15.00

Hva kan du forvente: På DanseLab'en skal vi jobbe med dansen og musikkens nære relasjon fordelt på to økter:

Det blir kurs i swing og gammeldans med fokus på hvordan en kan bruke musikken i sin dans.

Siste økta skal vi teste ut metoder for kommunikasjon mellom spel og dans. Mot slutten får vi med oss instruktørene og deltagerne på spelkursene til å teste det de har lært/lyst til å prøve i praksis sammen med danserne. her blir det da utprøving av metoder for kommunikasjon mellom dans og musikk.

Målgruppe: Folkedansere og swingdansere som har danset før, ikke nybegynnerkurs.

Varighet: ca. 4 timer

Stasjon 3: Spelkurs

På spel-øktene kan du velge mellom fire ulike kurs:

Når: Lørdag 30. november, kl. 10.00 - 14.00

  1. Spelkurs med Ottar Kåsa:

    Ottar Kåsa: Kommer fra Vinje i Telemark, men bosatt i Bø. Han er en av Norges fremste utøverne på hardingfele, A-klassespelemann og har vunnet Landskappleiken opp til flere ganger. I tillegg er han en ettertraktet dansespelemann for sitt drivende dansespel. Ottar er også instrumentmaker.

    Målgruppe: Hardingfelespillere som har spilt fra før, og har eget instrument (Ikke nybegynnerkurs!)

    Hva kan du forvente: På dette kurset kan du forvente å lære springar, gangar/halling i telemarkstradisjon.

    Varighet: ca. 3 timer (litt kortere varighet på grunn av workshop i instrumentvedlikehold)

  2. Spelkurs med Marit Vestrum:

    Marit Vestrum: Kommer fra Levanger i Trøndelag, men bosatt i Oslo. Marit er en drivende god felespiller med smittende godt humør. Marit spiller alt fra pols til gammeldans, både med norske og svenske røtter!

    Målgruppe: Kurset er for vanlig fele, musikere som har spilt før (ikke nybegynnerkurs!)

    Hva kan du forvente: Her kan du lære deg gode pols- og gammeldansslåtter som egner seg godt til dansespel.

    Varighet: ca. 4 timer

  3. Spelkurs med Øyvind Sandum:

    Øyvind Sandum: Opprinnelig fra Lalm i Gudbrandsdalen, men bosatt i Oppdal. Han er er en dyktig utøver på torader og trekkspel, både solo men også i lag med andre, blant annet sammen med den banebrytende folkemusikkgruppa Madam Jam!

    Målgruppe: Alle typer instrument er velkomne, musikere som har spilt fra før (ikke nybegynnerkurs!)

    Hva kan du forvente: På dette kurset blir det fokus på samspel og komp. Det blir sendt ut en slått i forkant av kurset som alle lærer seg - deretter jobbes det med arrangering av slåtten på selve kurset. Hvis det blir mangepåmeldt, deles det opp i grupper.

    Varighet: Ca. 4 timer

  4. Kurs med Ernst Wiggo Sandbakk:

    Ernst Wiggo Sandbakk: Er utdannet ved Trøndelag Musikkonservatorium i Trondheim, har skrevet flere bøker om slagverkpedagogikk innen ulike sjangre, og er daglig leder for Trondheim Jazzfestival.

    Målgruppe: Dette kurset er for swingmusikere, eller andre musikere som ønsker å lære mer om dansbar swingmusikk.

    Hva kan du forvente: Ernst Wiggo elsker all musikk som swinger og groover. På dette kurset blir det fokus på samspill for å jobbe med musikeres forhold til ulike rytmer og sjangre i ulike nyanser og tempo.

    Varighet: Ca. 4 timer.

 

Workshop i instrumentvedlikehold

Velkommen til gratis workshop i instrumentvedlikehold med Ottar Kåsa lørdag 30. november, kl. 14.00 - 15.00. Workshopen er gratis og åpen for alle interesserte.

Ottar Kåsa: Vi er så heldige å ha Ottar i Trondheim denne helga. Han er en av Norges fremste hardingfelespillere, i tillegg til å være en prisbelønnet instrumentmaker. Han kommer opprinnelig fra Vinje i Telemark, men bosatt i Bø.

Målgruppe: Hovedsakelig hardingfelespillere, men vanlig fele og andre tre-instrument er også velkomne.

Hva kan du forvente: På denne workshopen kan du forvente å lære deg tips og triks det er nyttig å kunne som musiker og instrumenteier som f eks. bytte strenger/understrenger, rengjøring av instrument, rette på stol, smøre stemmeskruer, osv.

Varighet: 60 min

Panelsamtale

Velkommen til panelsamtale om dans-musikk-forholdet lørdag 30. november, kl. 15.15 - 16.15. Panelsamtalen er åpen og gratis for alle interesserte.

Hva kan du forvente: Dans-musikk-forholdet er et spennende felt, og et felt det absolutt ikke skader å snakke mer om. Hva er det som skjer når dansen møter musikken og musikken møter dansen? Hvordan har dansemusikken utviklet gjennom tiden, og hvor er den på vei? Dette er noen av spørsmålene vi skal lufte med paneldeltagerne og publikum denne dagen!

Gratis dansefest på Rockheim

Lørdag 30. november kl. 19.30 - 23.30.

Arrangementet er åpen og gratis for alle interesserte, og krever ingen påmelding! Lenke til facebook-arrangement: https://fb.me/e/2jVw2XWRO

Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Ringve og Rockheim samarbeider om høstens store dansefest i Trondheim. Nytt dansegulv, helt gratis og åpent for alle - dette er en kveld du ikke vil gå glipp av!

 Vi kan røpe at vi har med oss en gjeng med fantastiske musikere, som vil få det til å rykke i dansefoten så fort de drar i gang buer, belger, strenger og trommestikker:

MADAM JAM

Årets heiteste folkemusikkgruppe får det til å koke på dansegulvet med det de mildt sagt beskriver som “leken og groovy folkemusikk”. Denne gjengen består av 7 dyktige musikere, og man klarer rett og slett ikke sitte stille når de setter i gang!

SUPERCHARGER DUO

På med danseskoa og stram beltet - vi lover høy puls og spenstige låter når Ernst Wiggo Sandbakk og Eirik Tveten kommer på banen. En duo som garantert vil få vår indre swingdanser til å rocke dansegulvet denne kvelden!

OTTAR KÅSA/JØRGEN NYRØNNING

To råe kanoner, eller felespillere som det også kalles - byr definitivt opp til dans denne kvelden! Her er det bare å knyte skolissene og hive seg utpå til drivende telespel og pols i skjønn forening.

 

Når samlingen nærmer seg vil alle deltagere få en mail med mer informasjon, og endelig timeplan for øktene. De som melder seg på samspelkurset med Øyvind Sandum vil også få tilsendt denne på forhånd.

Arrangementet er finansiert av Norsk senter for folkemusikk og folkedans sitt prosjekt Dansespor og EU-ordningen Kreativt Europa gjennom prosjektet Dance - ICH.

Forrige
Forrige

Kulturskole i samarbeid - Cutting edge or cutting corners

Neste
Neste

Små og raske midler 8. tildeling, 11. oktober 2024