Nytt prosjekt og samarbeid for å løfte fram sørsamisk musikk- og dansetradisjoner
Tanja og Tone benyttet noen fine aprildager i Tromsø sammen med samarbeidspartner Ung Samisk Scene ved Hats. Samarbeidspartnerne startet på å skissere ut en konkret leveranse for prosjektet Sørsamisk musikk- og dansetradisjoner - som tar for seg den tradisjonelle sørsamiske pardansen kjent som sydisdans og joik i sørsamisk område. Prosjektet har som mål å både formidle praktisk kunnskap og løfte frem dansens og musikkens betydning og utvikling i Sápmi til alle generasjoner. Vi samarbeider også med Saemien Sijte, det sørsamiske museet i Snåsa, om dette prosjektet.
I fase 1 skal sørsamiske tradisjoner innen sydisdans, sang og joik kartlegges for å bevare immateriell kulturarv. Kunnskapsinnhentingen gjøres gjennom intervjuer, workshops, møtepunkter og dansearenaer. Fase 2 og 3 vil fokusere på bearbeiding, bevaring og formidling, inkludert utvikling av formidlingsfilmer for skoler og utstillingsmateriale. Målet er at en samisk institusjon på sikt kan ta permanent ansvar for sydisdansen.
En av hovedmålsettingen er å styrke miljøet og kompetansen rundt sydisdans ved å skape faglige arenaer, samle dansere og instruktører, og legge til rette for forskning, formidling og kunstneriske produksjoner. Selve aktiviteten er det viktigste, og det planlegges derfor dansekurs i ulike steder i Sápmi, med et spesielt fokus på ulike målgrupper.
Videre er det ønskelig å produsere instruksjonsvideoer, utforske dansens historiske utvikling, produsere spennende danseforestillinger, og stimulere til en ny interesse for denne viktige delen av den samiske kulturarven. Initiativet søker ikke bare å dokumentere, men å revitalisere og videreutvikle dansen i møte med nye generasjoner og nye uttrykksformer og det tverrkulturelle vi har i Sapmi.
HATS leder prosjektet Sámi Nuoraid Lávdi/Saemien noeri låajtoe/Sáme Nuorra Sedna/Ung Samisk Scene (SNL) som er i andre fase i perioden 2024-2026. I fase 2 skal det etableres samarbeid for å skape varige samhandlingsstrukturer på tvers av grensene i Norge, Sverige og Finland. Målet med prosjektet er å skape en struktur for kunstproduksjon og en plattform med et kompetansesenter, for at barn og unge i Sápmi skal få et tilbud på lik linje med andre. Prosjektet har to faglige utgangspunkt for aktiviteter. Det ene er å skape kunst, og det andre er å bruke kunst som metode for å bruke og ta tilbake det samiske språket. Det innbefatter også å bidra til å utvikle begrepsapparater for kunstuttrykk fra et minoritetsperspektiv.
Sff har lenge hatt et saktegående forskningsprosjekt på sydisdansen, som har sammenheng med vårt fokus på den norske swingdanshistorien som viktig kulturarv i Norge. Denne kulturarven er en hvit flekk i arkivene, forskninga og kulturformidling. Sydisdans er en dansedialekt av en samdansform som er en blanding av foxtrot og swing, med røtter både i både norsk og svensk side av Sapmie. Den har mange likheter med det generelle gammeldansrepertoaret. Fra 2017 har Sff hatt god kontakt med både eldre og yngre lag av tradisjonsbærere i sydisdans, musikere og andre informanter i sørsamisk område. Flere informanter jobber også i dag på Samien Sijte i Snåsa. I samarbeid med Samisk studentforening i Trondheim fikk vi skrevet inn sydisdansen på den nasjonale lista over immateriell kulturarv i 2020. Under Tråante i 2017 hadde Sff i samarbeid med Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, både dansekurs, panelsamtale og danseforestilling, og fikk pratet om sydisdansen som viktig samisk kulturarv som har mye til felles med den vanlige «dans på lokalet» kulturen i Norden. Sff har en regional arkivformidler i prosjektet Arkivformidling Trøndelag, et fylkesfinansiert prosjekt som arbeider for å styrke mangfoldet i folkemusikk- og folkedanstradisjonene i Trøndelag, og arbeidet er tilknyttet senteret vårt.
I sørsamisk område har vi dansa sammen på de samme kulturelle møteplassene for musikk og dans som andre nordmenn og svensker, og deler med dette en felles festarena på tvers av ulike kulturer i Sapmie. Kanskje er vi på starten av en samisk pardansbølge også, i likhet med dansebølga vi ser i hele landet nå?
Norsk senter for folkemusikk og folkedans i bladet Folkemusikk
I 2020 bidro vi til en artikkel i bladet Folkemusikk. PDF av artikkelen ser dere her.
Sydisdans under Ski-VM Trondheim 2025
Denne dagen markerte starten på et treårig løft for å videreføre den sørsamiske sydisdansen til nye generasjoner av samiske barn og unge. Ekstra fint var det at både nord- og sørsamer, og danseglade fra hele landet, møtte opp til dansekurs! I det sørsamiske området har vi lenge danset side om side med nordmenn og svensker – nå fikk vi dele denne levende kulturarven med et større publikum i en nasjonal festarena.
Videoen ble spilt inn under VM-FEST i forbindelse med Ski-VM i Trondheim i mars 2025, som en del av et bredt og inspirerende samarbeid mellom flere engasjerte miljøer.
Video og foto: Jana Pavlova