Slik blir midlene brukt
Hvert år deler Norsk senter for folkemusikk og folkedans en betydelig sum til små og store prosjekter og aktiviteter som kan ha en viktig og/eller langvarig effekt for folkemusikk og folkedans i Norge.
Gjennom våre støtteordninger Små og raske midler og Prosjektmidler ønsker vi å stimulere til aktiviteter som skaper, formidler, bevarer, dokumenterer og tilgjengeliggjør norsk folkemusikk og folkedans som et tradisjonsrikt og nyskapende kulturuttrykk. På denne siden kan du lese litt om noen av tiltakene vi har støttet gjennom ordningene.
“Sff er helt enestående i å støtte. Ikke bare Aksent, men mange andre også. Det er veldig gunstig for oss søkere at det er så hyppige behandlingsrunder. Det gir intensiv til å komme i gang med søknaden og med prosjektet.”
En aktør som søkte ordningen «Små og raske midler» i 2022 var plateselskapet Aksent, som fikk bevilget støtte til produksjonen av to CD-plater; arkivopptakene «Olav Løndal – Tuddal» og nyinnspillingen «Storereinlendaren og andre slåttar av og etter P.M. Bolstad» med Spelemannslaget Fjelljom.
Håvard Svendsrud fra Aksent forteller at ordninger som «Små og raske» er av stor betydning og helt avgjørende for plateproduksjonen. I en tid der strømming spiller en større rolle, er ikke salg av CD-plater spesielt lønnsomt. Men det er ikke platesalg som er motivasjonen bak å spille inn musikken. «Ved nyinnspillinger kommer det gamle materialet i bruk og blir levende. Nyinnspillingen av slåtter etter P.M. Bolstad var veldig stimulerende for spelemannslaget, og det gir verdifulle ringvirkninger,» sier Svendsrud. At spelemannslag tar inn slåtter i sitt repertoar etter å ha spilt inn plater bidrar til at slåttene blir videreført.
«Små og raske gir ikke kjempestore summer, men noen ganger kan det være akkurat de 10 000 kr du mangler for å fullføre produksjonen. Det kan også gi ringvirkninger å vise til støtten hvis man søker midler andre steder. Det hjelper å vise at noen andre tror på prosjektet.»
Aksent har flere prosjekter på gang, og Svendsrud forteller at han kommer til å søke «Små og raske» igjen. «Sff er helt enestående i å støtte. Ikke bare Aksent, men mange andre også. Det er veldig gunstig for oss søkere at det er så hyppige behandlingsrunder. Det gir intensiv til å komme i gang med søknaden og med prosjektet.»
Plateinnspilling for bevaring og videreføring av musikken
“Strunkeveko skal være lavterskel, og det skal være for alle. Det er viktig å holde prisen så lav som mulig slik at flest mulig får råd, og sjansen, til å delta.”
Valdres Folkemusikkarrangement AS var en av mange som søkte støtteordningen «Prosjektmidler» i 2022, og fikk bevilget 40 000 kr for gjennomføringen av Strunkeveko.
Strunkeveko ble etablert i 1998, og har utviklet seg til å bli det største sommerkurset for folkemusikk og folkedans for barn og unge i Norge. Sff har støttet prosjektet i en årrekke. Gjennom årene har flere tusen barn og ungdommer deltatt på Strunkeveko, som er en viktig aktør når det gjelder rekruttering til folkemusikk- og folkedansmiljøene.
For å kunne gjennomføre Strunkeveko er Valdres Folkemusikkarrangement avhengig av alle samarbeidsparter som støtter prosjektet. Midlene fra Sff har vært øremerket selve gjennomføringen av kursrekka. En betydelig sum går til honorar til instruktører samt til leie av kursplassen. Elevene får også dekket losji. «Vi prøver å holde oss på en ganske rimelig deltakeravgift», sier Frank Henrik Rolland. «Vi kan ikke skru opp deltakeravgiften for barn og unge for å dekke alle utgiftene. Strunkeveko skal være lavterskel, og det skal være for alle. Det er viktig å holde prisen så lav som mulig slik at flest mulig får råd, og sjansen, til å delta.»
Motivasjonen for å arrangere Strunkeveko er videreføring av tradisjonene våre. Arrangøren er levende opptatt av rekruttering til folkemusikk- og folkedansmiljøet, som er avhengig av en stadig tilvekst av barn og unge for å kunne overleve.
I tillegg til rekruttering er også Strunkeveko en viktig sosial møteplass for de som driver med folkemusikk og folkedans. Ved å møtes på Strunkeveko får barn og unge møte venner fra andre steder av landet, og knytte kontakter og livslange vennskap.
Kursrekker for rekruttering og videreføring av tradisjoner
“Det langsiktige arbeidet med å bygge opp et juniorspellemannslag er nødvendig for at vi skal kunne rekruttere flere barn og unge til folkemusikkmiljøet.”
Lakselv Juniorspellemannslag var en av de som søkte om midler gjennom «Små og raske midler» i 2021, og mottok støtte til å gjennomføre et helgekurs for barn og unge. Midlene dekket honoraret til gjesteinstruktøren som var leid inn til samlingen.
Gro Skanke, musikalsk leder, forteller at denne typen støtte er avgjørende for at Lakselv Juniorspellemannslag skal kunne gjennomføre slike aktiviteter. “Det langsiktige arbeidet med å bygge opp et juniorspellemannslag er nødvendig for at vi skal kunne rekruttere flere barn og unge til folkemusikkmiljøet. Slike samlinger er en viktig del av dette arbeidet.”
Lakselv Juniorspellemannslag ønsker å bevare og videreføre den lokale folkemusikken. “Det er flott at mange voksne finner glede i å spille, men dersom det ikke finnes personer som kan videreformidle tradisjonen vil den forsvinne,” sier Skanke.
Rekruttering til miljøet avhenger av at det finnes voksne som har lyst til å videreføre tradisjonen til barn og unge. “Det er viktig at barn og unge møter gode forbilder som motiverer og inspirerer,” mener Skanke. “Én måte å få barn og unge interessert i folkemusikk på, er å engasjere instruktører som mestrer flere instrumenter enn fele. På denne måten kan de barna som spiller gitar, perkusjon eller andre instrumenter få en vei inn i folkemusikken.”