Arkivdykk

For ansatte i kulturetat, kulturskole, museum, instruktører og ledere i frivillige organisasjoner og private danseskoler etc. 

Et arkivdykk kan være med på å styrke opplevelsen av at dette er tradisjoner som forteller noe om den felles historia til et lokalsamfunn, og at det er en verdi i å videreføre disse dansetradisjonene til nye generasjoner. 

Et arkivdykk med fysisk oppmøte vil samle interesserte som ønsker å se nærmere på arkivopptak fra film-, video- og lydarkiv. En kan få veiledning og presentasjon av arkivmateriale fra regionale eller nasjonale folkemusikk og folkedansarkiv (som Norsk senter for folkemusikk og folkedans), som kan bidra fagkunnskap.  

Uansett hvilket kurs eller form for opplæring en vil sette i gang, kan det være en fordel å starte med et arkivdykk for ledere og ansatte, hvor de blir presentert for arkivklipp fra deres lokale tradisjoner. Fagansatte velger ut et innhold som representerer tradisjonene fra lokalmiljøet og området rundt. Her presenteres navn på dansere og spelemenn og danser/slåtter. Har vi annen informasjon/metadata kan også dette presenteres, som for eksempel kontekstinformasjon om opptakssituasjonen og dansemiljøet den gang. Ha gjerne med en samtale hvor også publikum kan være med å bidra med sin lokalkunnskap, for det kan komme opp ny og gammel kunnskap fremst i pannebarken til de som hører på, som for eksempel gode historier om utøverne på filmene, om opptakssituasjonen og om danse- og musikkmiljøet som presenteres. 

Under et arkivdykk er det en god anledning for en ledet diskusjon om arkivmaterialet, analyse av utøvernes praksis og om lokalkontekst og betydning, sammenheng med utvikling av dansen og musikken til det vi kjenner den som i dag. Her kan man diskutere historiske faktorer som rammevilkår for dansen da og nå. Hvor danset man, hvem organiserte, hvem betalte, og lignende. Hvor og hvem arrangerer møteplasser for praksisen i dag, hvem er sentrale aktører og utøvere? Hvilke hindre ser man for aktiviteten skal videreføres i dag, og gode vilkår/synergier for å best mulig få videreført tradisjoner fra generasjon til generasjon.  

Et fysisk arkivdykk etterfølges gjerne av en sosialdans/dansefest. 

 

Digitale arkivdykk

Arkivdykk kan også arrangeres via formidlingskanaler på nettet, som f. eks: 

  • Zoom, Teams, Skype 

  • YouTube, Vimeo 

  • Facebook 

Her presenteres et utvalg arkivfilmer og arkivlydopptak, bruk gjerne fagansatte ved arkiv, og en diskusjon på noen momenter av dansen/musikken følger.  

Digitale arkivdykk hjelper også oss som fagpersoner å komme nærmere de i lokalmiljøet hvor arkivklippene våre ble tatt opp, og vi får stadig ny kunnskap i møtet med ressurspersoner og andre som deltar på digitale arkivdykk. 

Slike arkivdykk er åpne for hvem som helst å høre på, og det lages gjerne et Facebook-arrangement som deles i god tid i forkant.  

 
Forrige
Forrige

Arkivdansekonsert

Neste
Neste

Pop-up-aktiviteter