Arkivformidling Trøndelag - Prosjekter

Samarbeid med kulturskole og lokale tradisjonsmiljø

Arkivformidling Trøndelag har siden oppstarten arbeidet opp mot kulturskole og lokale tradisjonsmiljø hvor felles opplevelser skal skape bevissthet og kunnskap om lokal tradisjonsmusikk og -dans, og kulturen som er og har vært knyttet til den. Målsettingen med prosjektet er:

  1. At formidling og undervisning i lokale musikk- og dansetradisjoner som har gått ut av tradisjonen, blir tatt inn i repertoaret til trønderske musikere og dansere.

  2. At barn og unge skal lære lokal tradisjonsmusikk og –dans samt oppleve den som del av en samværskultur på tvers av generasjoner.

  3. At lokale pedagoger og instruktører skal få kunnskap om lokalt tradisjonsmateriale og hvordan det kan brukes i undervisning.

  4. At det skal skapes nettverk og samarbeid mellom tradisjonsmiljø, profesjonelle pedagoger, museum og skolevesenet. 

Inderøy kulturskole var først ut, og gikk sammen med samarbeidsparter innen kommunen og frivilligheten, og etablerte festivalen «Folk i Inderøy» som har blitt gjennomført siden våren 2022. Norsk senter for folkemusikk og folkedans og Arkivformidling Trøndelag hadde det faglige ansvaret, og instruktørene og lærere ved kulturskole og videregående skole fikk tilgang til, og bearbeidet arkivmateriale som ble brukt under kursene. Å styrke lokal tradisjonsmusikk og -dans som samværsform var den grunnleggende idéen under hele festivalen. Festivalen bød på dansekurs både i grunnskole, videregående skole og kulturskole, på ungdomsklubben og for allmenheten, samt at instrumentalelever ved kulturskolen og musikklinja ved videregående fikk kurs i dansespell. Lokale spellemenn og musikkelever fra videregående spelte til dans på dansekursene. Festivalen endte så opp i en dansefest på tvers av generasjoner, språk og kulturer. I 2023 var det også en buskspellkveld med dans hvor det møtte musikere og dansere fra 9 – 90 år.

Etter to års samarbeid mellom Arkivformidling Trøndelag og Inderøy kulturskole tar Inderøy over stafettpinnen på egenhånd. Nye samarbeid med kulturskoler i Trøndelag er på gang, og bestemmes i løpet av høsten 2023.

Musikalsk lokalhistorie - konsert og arkivdykk

Våren 2021 utarbeidet Arkivformidling Trøndelag og Hilmar året rundt et konsept som den gangen ble kalte «Arkivkonsert». Når man nå planlegger for en ny turné vinteren 2024, har man skiftet navn til «Musikalsk lokalhistorie - konsert og arkivdykk». Her får publikum gjennom konsert og arkivdykk oppleve både fortidas og dagens musikkutøvere. Viktige mål for prosjektet er:

  1. At trønderske lokalsamfunn får oppleve formidling av arkivmateriale som bevisstgjør egen kunnskap og erfaring og lærer mer om mangfoldet og stiltrekkene i lokale musikk- og dansetradisjoner.

  2. At et økt antall av innbyggerne i Trøndelag kjenner til mangfoldet av Trønderske musikk- og dansetradisjoner.

  3. At et trøndersk publikum skal få oppleve trøndersk folkemusikk og folkedans på høyt kunstnerisk nivå.

Turnéen våren 2021 gikk i seks trønderske bygder: Steinkjer, Orkland, Meråker, Nordli, Inderøy og Oppdal. Arkivformidler Marit Vestrum viste lyd- og filmopptak med spell, sang og dans fra de seks konsertstedene, og folkesangeren Synnøve Brøndbo Plassen og folkemusikeren Torfinn Hofstad satte sammen en konsert med en låt fra hver av de aktuelle plassene. Det ble også invitert inn lokale musikere som spelte noen slåtter eller sanger. Under arkivdelen legges det opp til en uformell stemning hvor samtaler med publikum ofte gir ny informasjon om arkivmaterialet som vises fram. Konseptet skal ut på turné til 5 nye steder uke 6 våren 2024.

Arkivdansekonsert

Norsk senter for folkemusikk og folkedans, med prosjektene Museene danser og Arkivformidling Trøndelag, gikk våren 2021 sammen med TrondheimFOLK for å forme og teste ut et nytt forsknings- og formidlingskonsept. Konseptet ble kalt «Arkivdansekonsert». Konseptet gir publikum gleden av å oppleve kulturarven gjennom å danse med, la seg underholde, oppleve og erfare med kroppen det mangfoldet som finnes i tradisjonsmaterialet vi har ved Sff. Prosjektet ble den gangen knyttet til tradisjonsområdet Røros og Brekken, og ble utviklet i en prosess mellom ansatte ved Sff og tradisjonsdansere og -musikere fra Røros: danseren Torill Jørgensen, danser og spellemann Rolf Feragen og spellemennene Tron Steffen Westberg og Magne Haugom.

Det å jobbe så tett med tradisjonsbærere er givende for oss som fagsenter og formidlere av lokal kulturarv i Norge i dag. Forarbeidet med gjennomgang og fordypning i variasjonsmangfoldet i arkivmateriale mellom dagens tradisjonsutøvere og arkivformidlerne blir berikende for begge parter. Det å åpne opp og gjøre et arkivdykk fra scenen, interaktivt med et dansende publikum i salen, er nytenkende tilgjengeliggjøring av en kroppslig kunnskap der vi kombinerer kunnskap i og kunnskap om utøvelsen av den immaterielle kulturarven. Publikum fikk oppleve diskusjoner mellom tradisjonsmusikere og -dansere i dialog med arkivformidlerne om arkivfilmene som ble vist fram, og fikk danse til spelldemonstrasjoner fra scenen. Musikerne og danserne som deltok i prosjektet er dyktige utøvere som også ga publikum en kulturell opplevelse på høyt nivå. Arkivdansekonserten med Rørospolsen som tema er blitt gjennomført 3 ganger, og skal vises under Folkelarm fredag 17. november på Riksscene i Oslo.

Arkivdykk

Arkivformidling Trøndelag har helt fra prosjektstart arrangert arkivdykk. Under korona-pandemien delte man inn Trøndelag i 8 områder og gjennomførte 8 digitale arkivdykk. Etter pandemien har man fortsatt å dykke ned i arkivet i flere sammenhenger.

Viktige mål med arkivdykkene er:

  1. At trønderske lokalsamfunn får oppleve formidling av arkivmateriale som bevisstgjør egen kunnskap og erfaring og lærer mer om mangfoldet og stiltrekkene i lokale musikk- og dansetradisjoner.

  2. At et økt antall av innbyggerne i Trøndelag kjenner til mangfoldet av Trønderske musikk- og dansetradisjoner.

  3. At et trøndersk publikum skal få oppleve trøndersk folkemusikk og folkedans på høyt kunstnerisk nivå.

  4. At et økt antall av innbyggerne i Trøndelag kjenner til Arkivformidling Trøndelag og muligheten for å få tilgang til arkivmateriale.

Arkivdykkene er blitt populære arrangement hvor det presenteres film- og lydopptak med spellemenn, sangere og dansere fra Trøndelag. Her er det mulighet til å mimre, men også å lære noe nytt. Oftest legges det opp til en uformell stemning hvor publikum og arkivformidler kan dele kunnskap om opptaka som blir vist. Arkivdykkene er også underholdende med mange fine opptak av høy kunstnerisk kvalitet.

Planlagte arkivdykk i 2023:

Tidligere arkivdykk:

TrønderFOLK – regionalt fordypningsprosjekt ved kulturskoler

Arkivformidling Trøndelag samarbeider med det regionale ungdomsprosjektet TrønderFOLK. Her bidrar vi med tilpasset og bearbeidet arkivmateriale til et felles repertoar ved at arkivformidler sitter i repertoargruppa. TrønderFOLK er et fordypningsprosjekt ved 8 kulturskoler i Trøndelag, og drives av Sturla Eide ved Skaun kulturskole og spelemannslaget Laust & Fast. Prosjektet arrangerer 4 regionale møteplasser i året, hvor Arkivformidling Trøndelag i 2023 deltok med materiale til slåtte- og dansekurs under Folk i Inderøy.

Planlagte samlinger: