Først ut med nytt formidlingskonsept om Rørospols

Norsk senter for folkemusikk og folkedans, med prosjektene Museene danser og Arkivformidling Trøndelag, har gått sammen med TrondheimFOLK for å forme et helt nytt formidlingskonsept: Arkivdansekonserten. Arkivdansekonserten kombinerer formidling av faglig innhold, visning av arkivmateriale via opptak, og levende musikk og dans utført av profesjonelle. Publikum får muligheten til å ta del i dansen og føle rytmene av sin lokale dansetradisjon i kroppen.

Over tid har folkemusikk og folkedans utviklet seg i et spenn mellom lokale kontrollgrupper med kjennskap til tradisjonen, og muligheten til lek, impulsivitet og improvisasjon i utøvingen som gjerne var knyttet til fritid og fest. I Arkivdansekonserten skal rørospolsens univers utforskes på en måte som ikke er gjort tidligere. Hva er egentlig rørospols, hvilke trekk har fulgt tradisjonen fra gammelt av, og hvordan har den utviklet seg fram til i dag?

Arkivdansekonserten er et konsept der fagpersoner åpner opp og dykker ned i arkivene fra en scene. Det er samtidig en interaktiv forestilling der publikum inviteres til å ta del i dansen. Arrangementets form tilrettelegger for formidling av både kunnskap i, og kunnskap om, utøvelsen av den immaterielle kulturarven. Publikum får gleden av å oppleve kulturarven og den relasjonelle opplevelsen av å danse sammen. Gjennom å kombinere faglig formidling og elementer hentet fra den tradisjonelle, uformelle møteplassen for samværsdans, som for eksempel et forsamlingshus, gjør Arkivdansekonserten arkivmateriale relevant på nye måter.

Gjennom synliggjøring, formidling og diskusjon av arkivmateriale på film, og den kroppslige kunnskapen musikere og dansere har i utøvelse, bidrar Arkivdansekonserten til å ivareta og videreføre immateriell kulturarv i dagens kontekst.

Arkivdansekonserten som konsept er formet i et samarbeid mellom våre to store formidlingsprosjekter Museene danser og Arkivformidling Trøndelag. Museene danser ønsker å tilrettelegge for dansemøteplasser på museum, og Arkivformidling Trøndelag ønsker å la publikum få se på arkivmaterialet vårt og møte tradisjonsbærerne som viderefører den immaterielle kunnskapen i å danse og spille tradisjonsmusikk. Sammen har prosjektlederne formet et publikumsrettet konsept der hele familien kan få muligheten til å danse, la seg underholde, oppleve og erfare mangfoldet i tradisjonsmaterialet. Målet er å arrangere en rekke av denne typen arkivdansekonserter. For å få til dette kreves et godt samarbeid mellom museer som møteplass, organisasjoner og lokale lag og foreninger, og profesjonelle utøvere innen dans og musikk.

Forrige
Forrige

Joikearkiv blir tilgjengelig - men hva med resten?

Neste
Neste

Everybody dance! Vår interaktive danseutstilling kommer endelig til Trondheim