Norsk senter for folkemusikk og folkedans

View Original

Rådgivende organisasjon for UNESCO: Slik ivaretar vi den immaterielle kulturarven

I 2003 vedtok UNESCO konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven. Siden 2009 har Norsk senter for folkemusikk og folkedans vært rådgivende organisasjon.

UNESCOs konvensjonstekst står sentralt i samtlige arbeidsoppgaver, aktiviteter og prosjekter ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans. Forsknings- og utviklingsarbeid, formidling og samlingsforvaltning bidrar til å ivareta den immaterielle kulturarven, og er oppgaver vi prioriterer. Akkrediteringen som rådgivende organisasjon for UNESCO på vern av immateriell kulturarv forutsetter at vi har en aktiv rolle som forvalter og ivaretaker.

Vi holder oss oppdatert på konvensjonen og konvensjonsarbeid internasjonalt og nasjonalt gjennom å delta på UNESCOs samlinger, gjennom aktivitet i ICH NGO Forum og det norske instruktør- og NGO-nettverket. Norsk senter for folkemusikk og folkedans bidrar også med rådgivende virksomhet tilknyttet immateriell kulturarv til Kulturrådet.

 Norsk senter for folkemusikk og folkedans har vært akkreditert som rådgivende organisasjon for UNESCO siden 2009. En av våre oppgaver er å være tilgjengelig som rådgiver for andre organisasjoner som jobber med immateriell kulturarv. Blant annet har vi bistått Setesdalmiljøet i deres arbeid med å komme på UNESCOs liste over good practice for ivaretakelse av kulturarv. Du kan lese mer om Setesdalsmiljøet på deres Facebookside.

Ivaretakelse av immateriell kulturarv i praksis

I 20 år har Norsk senter for folkemusikk og folkedans utviklet og gjennomført folkedanseprosjektet Bygda dansar i tolv ulike fylker. Bygda dansar følger UNSECO-konvensjonen om immateriell kulturarv sin intensjon om synliggjøring, kompetansestyrking og videreføring av folkedans- og folkemusikktradisjonene gjennom ikke-formell opplæring av ungdom.

Blant annet har vi presentert arbeidet vårt med prosjektet Bygda dansar på nettstedet Safeguarding Practices, som synliggjør og viser fram gode eksempler på hvordan vi kan verne, fremme og ivareta immateriell kulturarv. Nettstedet drives av et Baltisk-Nordisk nettverk for immateriell kulturarv.

UNESCO sin konvensjon om immateriell kulturarv gir muligheter for utøving og styrking av lokallag som jobber for folkemusikk og folkedans. Vi jobber for nye samarbeidsformer mellom frivillige organisasjoner, bibliotek, arkiv og museum. Du kan lese mer om dette engasjementet i denne artikkelen.