Norsk senter for folkemusikk og folkedans

View Original

Kulturskole og lokale tradisjonsmiljø

Arkivformidling Trøndelag har siden oppstarten arbeidet opp mot kulturskole og lokale tradisjonsmiljø hvor felles opplevelser skal skape bevissthet og kunnskap om lokal tradisjonsmusikk og -dans, og kulturen som er og har vært knyttet til den. Målsettingen med prosjektet er: 

  1. At formidling og undervisning i lokale musikk- og dansetradisjoner som har gått ut av tradisjonen, blir tatt inn i repertoaret til trønderske musikere og dansere. 

  2. At barn og unge skal lære lokal tradisjonsmusikk og –dans samt oppleve den som del av en samværskultur på tvers av generasjoner. 

  3. At lokale pedagoger og instruktører skal få kunnskap om lokalt tradisjonsmateriale og hvordan det kan brukes i undervisning. 

  4. At det skal skapes nettverk og samarbeid mellom tradisjonsmiljø, profesjonelle pedagoger, museum og skolevesenet.  

Folk i Inderøy

Inderøy kulturskole var først ut, og etablerte med samarbeidsparter innen kommunen og frivilligheten, festivalen «Folk i Inderøy». Folk i Inderøy har blitt gjennomført siden våren 2022. Norsk senter for folkemusikk og folkedans og Arkivformidling Trøndelag hadde det faglige ansvaret i 2022 og 2023, og instruktørene og lærere ved kulturskole og videregående skole fikk tilgang til, og bearbeidet arkivmateriale som ble brukt under kursene. Å styrke lokal tradisjonsmusikk og -dans som samværsform var den grunnleggende idéen under hele festivalen. Festivalen bød på dansekurs både i grunnskole, videregående skole og kulturskole, på ungdomsklubben og for allmenheten, samt at instrumentalelever ved kulturskolen og musikklinja ved videregående fikk kurs i dansespell. Lokale spellemenn og musikkelever fra videregående spelte til dans på dansekursene. Festivalen endte så opp i en dansefest på tvers av generasjoner, språk og kulturer. I 2023 og 2024 var det også en buskspellkveld med dans hvor det møtte musikere og dansere fra 9 til 90 år. 

Resultat:

Etter to års samarbeid mellom Arkivformidling Trøndelag og Inderøy kulturskole, tar Inderøy over arrangementet på egen hånd i 2024. Folk i Inderøy nådde mange innbyggerne, og først og fremst barn og unge. Til sammen var det 385 involverte barn og voksne i 2022 og ca. 350 i 2023. 

Rektor ved Inderøy kulturskole og leder for Folk i Inderøy Sigrid Bjerkan beskriver at bruken av arkivmateriale gir en bevisstgjøring av lokal kulturhistorie og levende kulturarv, og hvordan den i samspill med omverdenen er i en kontinuerlig utvikling. Dette gjelder både for ansatte, elever og lokalbefolkningen ellers. Folk i Inderøy har også bidratt til at lokal immateriell kulturarv blir tatt inn i Inderøy kommunes kulturminneplan. Hjelp med å finne og bearbeide lokalt arkivmateriale til undervisning har vært viktig for lærerne både ved kulturskolen og musikk, dans og drama-linjene ved Inderøy videregående skole. Det har også bidratt til at lokalt materiale som har gått i glemmeboka nå er hentet fram igjen. 

Sommeren 2024 ga Marion Zelina Totsaas med flere, ut plata « Folk i Inderøy». Her tar hun for seg sanger og slåtter fra Inderøy. Prosjektleder Marion som er oppvokst på Inderøy visste ikke om musikken før et par år siden, men fikk åpnet en skattekiste gjennom en arkivkonsert på den lille festivalen «Folk i Inderøy». 

See this gallery in the original post

Fosen

Arkivformidling Trøndelag og folkedansinstruktøren Embla Olsen ved Stiftinga Hilmar Alexandersen startet høsten 2024 et samarbeid om å etablere et folkedans- og folkemusikkprosjekt på Fosen. Man håper å få til et samarbeidsprosjekt med kulturskolene, Skaugdal trekkspillklubb og Leksvik trekkspillklubb og Ørlandet/ Bjugn leikaring hvor det blir kurs både i dansetradisjoner og dansemusikk fra Fosen. Her blir det duka for både Fosenpols gammeldans og swing.  

TrønderFOLK – regionalt fordypningsprosjekt ved kulturskoler 

Arkivformidling Trøndelag samarbeider med det regionale ungdomsprosjektet TrønderFOLK. Her bidrar vi med tilpasset og bearbeidet arkivmateriale til et felles repertoar ved at arkivformidler sitter i repertoargruppa. TrønderFOLK er et fordypningsprosjekt ved 8 kulturskoler i Trøndelag, med Sturla Eide ved Skaun kulturskole og spelemannslaget Laust & Fast. Prosjektet arrangerer 4 regionale møteplasser i året, hvor Arkivformidling Trøndelag i 2023 og 2024 deltok med materiale til slåtte- og dansekurs under Folk i Inderøy. Les mer på www.tronderfolk.no.