Konsepter med arkivdykk
Musikalsk lokalhistorie - konsert og arkivdykk
Våren 2021 utarbeidet Arkivformidling Trøndelag og Hilmar året rundt et konsept som har fått navnet «Musikalsk lokalhistorie - konsert og arkivdykk». Her får publikum gjennom konsert og arkivdykk oppleve både fortidas og dagens musikkutøvere. Viktige mål for prosjektet er:
At trønderske lokalsamfunn får oppleve formidling av arkivmateriale som bevisstgjør egen kunnskap og erfaring, og lærer mer om mangfoldet og stiltrekkene i lokale musikk- og dansetradisjoner.
At et økt antall av innbyggerne i Trøndelag kjenner til mangfoldet av Trønderske musikk- og dansetradisjoner.
At et trøndersk publikum skal få oppleve trøndersk folkemusikk og folkedans på høyt kunstnerisk nivå.
Arkivformidler Marit Vestrum viste lyd- og filmopptak med spell, sang og dans fra de ulike konsertstedene, og folkesangeren Synnøve Brøndbo Plassen og folkemusikeren Torfinn Hofstad satte sammen en konsert med en låt fra hver av de aktuelle plassene. Det ble også invitert inn lokale musikere som spelte noen slåtter eller sanger. Under arkivdelen legges det opp til en uformell stemning hvor samtaler med publikum ofte gir ny informasjon om arkivmaterialet som vises fram.
Turné uke 11 2021 var i Lierne, Steinkjer, Inderøy, Orkland, Meråker og Oppdal.
Turné uke 6 2024 var i Budal, Lierne, Overhalla, Inderøy videregående skole og Meråker.
Arkivdansekonsert
Ved initiativ fra TrondheimFOLK, gikk Arkivformidling Trøndelag og ansatte ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans (Sff) våren 2021 sammen om å utvikle og teste ut et nytt forsknings- og formidlingskonsept. Konseptet ble kalt «Arkivdansekonsert». Prosjektet ble den gangen knyttet til tradisjonsområdet Røros og Brekken, og utviklet i en prosess mellom ansatte ved Sff og tradisjonsdansere og -musikere fra Røros: danser Torill Jørgensen, danser og spellemann Rolf Feragen og spellemennene Tron Steffen Westberg og Magne Haugom. Her gjorde man en fordypning i variasjonsmangfoldet i arkivmateriale. Publikum fikk oppleve diskusjoner mellom tradisjonsmusikere og -dansere og arkivformidlerne om arkivfilmene som ble vist fram, og danse til spilledemonstrasjoner fra scenen. Musikerne og danserne som deltok i prosjektet er dyktige utøvere som også ga publikum en kulturopplevelse på høyt nivå. Det å åpne opp og gjøre et arkivdykk fra scenen interaktivt med et dansende publikum i salen, er en nytenkende tilgjengeliggjøring av en kroppslig kunnskap der det ble kombinerte kunnskap i og kunnskap om utøvelsen av den immaterielle kulturarven. Arkivdansekonserten med Rørospolsen som tema er blitt gjennomført 4 ganger.
25. oktober 2021 Rockheim i forbindelse med utstillingen «Everybody dance!»
5. desember 2022 Juleavslutning for spell- og danserlag i Rørosområdet
24. februar 2023 Rørosmuseet - Rørosmartnan
17. november 2023 Folkelarm – Riksscenen
Resultater:
Alle arrangementene har vært godt besøkt med ca. 50 publikummere på hver konsert. Etter konserten på Riksscenen ble det også arrangert en paneldebatt ledet av Tone Erlien Myrvold fra Sff med tema om hvordan et slikt konsept kan tilpasses andre tradisjonsområder, hvordan det som utøver er å lære fra arkivopptak i motsetning til en levende tradisjonsbærer, og om møtene mellom musikk og dans på dansegolvet. Her deltok arkivformider fra Trøndelag i panelet.
Tilbakemeldinger på Arkivdansekonserten har vært at dette er inspirerende også for andre regioner, og våren 2024 ble det gjennomført Arkivdansekonsert også i Gol i Hallingdal med arkivmateriale og utøvere derfra.
Arkivdykk
Arkivformidling Trøndelag har helt fra prosjektstart arrangert arkivdykk. Under korona-pandemien delte man inn Trøndelag i 8 områder og gjennomførte 8 digitale arkivdykk. Etter pandemien har man fortsatt å dykke ned i arkivet i flere sammenhenger.
Viktige mål med arkivdykkene er:
At trønderske lokalsamfunn får oppleve formidling av arkivmateriale som bevisstgjør egen kunnskap og erfaring og lærer mer om mangfoldet og stiltrekkene i lokale musikk- og dansetradisjoner.
At et økt antall av innbyggerne i Trøndelag kjenner til mangfoldet av Trønderske musikk- og dansetradisjoner.
At et trøndersk publikum skal få oppleve trøndersk folkemusikk og folkedans på høyt kunstnerisk nivå.
At et økt antall av innbyggerne i Trøndelag kjenner til Arkivformidling Trøndelag og muligheten for å få tilgang til arkivmateriale.
Arkivdykkene er blitt populære arrangement hvor det presenteres film- og lydopptak med spellemenn, sangere og dansere fra Trøndelag. Her er det mulighet til å mimre, men også å lære noe nytt. Det legges det opp til en uformell stemning hvor publikum og arkivformidler kan dele kunnskap om opptaka som blir vist. Arkivdykkene er også underholdende med mange fine opptak av høy kunstnerisk kvalitet.
Arkivstand
Etter hvert som arkivmateriale blir digitalisert, har man mulighet til å ta med seg arkivet ut til ulike møteplasser. Arkivstand er et enkelt men virkningsfullt tiltak hvor man ved å sette opp en stand i myldreområdet under større folkemusikk- og folkedansarrangement, kobler en bærbar PC til en TV ved en koselig krok med stoler og bord. Her kan folk sette seg ned for en uformell prat hvor arkivformidler viser arkivmateriale og forteller, eller man kan komme med ønske om for eksempel å høre og se bestemte spellemenn eller dansere. Standen har blitt arrangert tre ganger:
Trøndelagskappleiken på Steinkjer 2022
Spellmannstreff i Børsa 2023
Hilmarfestivalen 2023
Resultater:
Under arkivstandene har man møtt personer som kanskje ellers ikke ville oppsøkt for eksempel et arkivdykk. En uformell prat mellom arkivformidler og publikum resulterer gjerne i at man finner arkivmateriale som ikke blir vist i andre sammenhenger. Også her får man gjerne interessant informasjon om filmer og opptak, og de som deltar i samtalene blir gjerne bevisst sin egen kunnskap og plass i den kulturhistoriske sammenhengen. Det å plassere standen der folk går forbi eller står og mingler, gjør også at arkivet og hva det representerer blir synlig for mange.