Norsk senter for folkemusikk og folkedans

View Original

Dokumentasjon

En kveld til ære for polsen i Selbu og Tydal 

Pols og gammeldanstradisjonen i Neadalen har vært sterk, spesielt på musikksida. Neadalen huser mange av de siste tiåras mest kjente gammeldansorkestrene og trekkspellere, og dalen er kjent for festivalen og fester som trekker både dansemusikere og dansere fra fjern og nær. I de seinere åra har antallet dansefester og dansere også gått ned her. Spesielt polsdansen er det færre og færre som danser. Men både Selbu og Tydal har fortsatt både ildsjeler og tradisjonsbærere som kan føre arven videre, og september 2024 samarbeidet Norsk senter for folkemusikk og folkedans og Arkivformidling Trøndelag – folkemusikk og folkedans med Selbu gammeldanslag, og danserne Brit Uni Kjøsnes, Ingar Gullbrekken, Brynhild Kjøsnes og Jo Ketil Valli om en kveld i Selbu hvor det både ble vist og samtala omkring gamle arkivfilmer med pols fra Selbu og Tydal, og dokumentert hvordan dansen ser ut i dag. 

Det ble en kveld med stort engasjement, og danseforsker Siri Mæland og arkivformidler i Trøndelag Marit Vestrum fikk både mye ny kunnskap om arkivfilmene og dokumentasjon av my god dans. Det ble også diskutert ivrig om hva som skal til for å føre dansen som kulturarv videre til nye generasjoner. Spellmenn og -damer fra Selbu trekkspillklubb og Ole Bjarnes stilte med god dansemusikk under dokumentasjonen.  

Foto: Bodil Uthus, Selbyggen. F.v Marit Vestrum (Sff) , Brynhild Kjøsnes og Jo Ketil Valli (Selbu Gammeldanslag). B.v. Siri Mæland (Sff) Norsk Senter for Folkemusikk og Folkedans i Trondheim, Brit Uni Kjøsnes og Ingar Gullbrekken (Selbu Gammeldanslag).

Swingdans i Levanger

En kveld i mai 2024 møtte folkedansforsker Tone Erlien Myrvold og Arkivformidling Trøndelag ved Marit Vestrum to generasjoner swingdansere fra Levanger for å se på gamle arkivfilmer med swing. Det ble en kveld med mimring og mye interessant informasjon om swingdansens historie og utvikling i Levanger, Trøndelag, og ellers i Norge.

Swing- og rockedanstradisjoner rundt om i landet ble dokumentert av Egil Bakka og Johan Fasting på 1970- og 80-tallet, noe som gir en smak av en rik og variert swingdanskultur i Norge. Men dokumentasjonen av swing- og rocketradisjonene er i dag begrensa og mangelfulle. Det gjelder også organisasjonshistoriene til de ulike lag og organisasjoner som drev kurs-, opplæring- og festvirksomhet. Det vi si at den kun lever i minnet til de som opplevde den. Disse begynner nå å bli godt voksne, og for å samle tråder og få en oversikt over hvordan swing- og rockedansen og -musikken har utviklet seg historisk i Norge, trenger vi at historiene og kunnskapen dokumenteres nå.

Ved å invitere til en mimrekveld fikk vi mye ny og viktig informasjon som vi kan knytte opp til arkivopptakene, men også generelt om swing- og rockedansen i levangerområdet og kulturen den har levd og utviklet seg i. Vi opplevde også at samtalene skapte en bevisstgjøring blant de som var med denne kvelden, både om utviklingen av swingdansen og hvor viktige kvaliteter swingen har hatt og har for det sosiale fellesskapet og det å kunne uttrykke seg gjennom å danse.

F.v Marit Woxholt, Selma Seljeseth. B.v Sverre Slåtsve, Tone Erlien Myrvold og Marit Vestrum.