Reisebrev fra Ungarn med Dance - ICH

Tre dansende damer fra Norsk senter for folkemusikk og folkedans tok i slutten av mai turen til Hungarian Open Air Museum i Budapest. Anledningen var partnermøter og workshop med Dance - ICH som Norsk senter for folkemusikk og folkedans er prosjektkoordinator for.

Skrevet av Tone Erlien Myrvold

Fem fargerike og varierte dager gav oss innblikk i og kroppslig erfaring med det ungarske konseptet Táncház, som allerede har vært på UNESCO sin liste over Good Practices for safeguarding measures i over 10 år (2011). Vi fikk opptil flere omvisninger på det store, fine utendørsmuseet vi var på, hørt på spennende innlegg om erfaringer med Táncház i Ungarn, og Táncház i flere andre land. I tillegg fikk vi besøkt House of Music i Budapest, en praktfull japansk designa bygning midt i en stor grønn park med stilige musikkutstillinger som også hadde et eget danserom for ungarsk tradisjonsdans!

Vår egen Siri Mæland holdt et praktisk innlegg om senterets pedagogiske og metodiske ideologi, og gav deltakerne på workshop’en en introduksjon til hvordan å erfare den kroppslige videreføring av Springar fra Sørfjorden.

 

Under workshop’ens siste dag fikk vi i oppgave å overvære og forske på Whitsun Heritage Festival, en årlig festival for de 48 ulike ungarske elementene som finnes på den nasjonale lista over immateriell kulturarv i Ungarn. Hungarian Open Air Museum har det nasjonale ansvaret for ivaretakelse av immateriell kulturarv i Ungarn, og er stolt arrangører av publikumsarrangementet som betyr mye for tradisjonsbærerne i de 48 flerkulturelle gruppene på den ungarske lista. Her fikk vi møtt, sett og prata med blant annet slovenske, rumenske, transilvanske og rommiljø sine kulturuttrykk i Ungarn.

Prosjektleder Tone kan også rapportere om gode diskusjoner med våre åtte andre partnerinstitusjoner, om formidling, videreføringsmetoder, terminologi og konseptet som skal utvikles og samskapes i prosjektet «Events of practice exhibition!»
Vi kan trygt si vi ble inspirert og fikk gode ideer vi har lyst til å realisere sammen med den andre norske partneren i prosjektet, Ringve Musikkmuseum og Rockheim – Det nasjonale museet for populærmusikk, som nå har blitt slått sammen til ett museum.  
Nå har vi drevet prosjektet i akkurat ett år. Det har vært et lærerikt og kjekt år, og vi er glade for å være i en kreativ og skapende prosess sammen med våre åtte europeiske partnere. Framfor oss venter enda to ukesturer til Romania og Hellas i 2023, halvannet år med et lokalt forskningsprosjekt for «Events of practice exhibition» i Trondheim, og så et siste år med skriftlig arbeid, rapportering, en sluttkonferanse og utgivelse av verktøykasse og forskningspublikasjon.

Og kanskje åpenbarer det spennende resultatet seg i 2025; svaret på hvordan formidling av samværsdans på museum og kulturarvsinstitusjoner kan gjøres bærekraftig for framtida.

Dance as ICH: New models of facilitating participatory dance events (Dance - ICH) er et felleseuropeisk prosjekt som foregår over en periode på 4 år. Norsk senter for folkemusikk og folkedans er prosjektkoordinator. Prosjektet har fått støtte fra EU gjennom ordningen Kreativt Europa. Les mer om prosjektet, partnerne og fremgang i prosjektet på denne siden.

Forrige
Forrige

Debatt: Er den immaterielle kulturarven usynlig?

Neste
Neste

Små og raske midler 5. tildeling, 14. juni 2023