Fagpublikasjonsprisen 2023 til Ola Kai Ledang, Bjørn Aksdal og Elisabeth Kværne

En enstemmig fagkomité besluttet å innstille Ola Kai Ledang: A Bark-Flute World. On the Norwegian Seljefløyte og Bjørn Aksdal og Elisabeth Kværne: Langeleiken – heile Noregs instrument til Norsk senter for folkemusikk og folkedans sin fagpublikasjonspris 2023. I anledning Norsk senter for folkemusikk og folkedans sitt 50 års-jubileum i år, valgte styret å dele ut to priser.

 

Prisutdeling og takketaler i Trondheim

Utdelingen av de to prisene fant sted under Norsk senter for folkemusikk og folkedans sitt representantskapsmøte i Trondheim fredag 15. september, der vinnerne ble invitert til å holde hvert sitt innlegg og takketale. Ola Kai Ledang var første mann ut til få overrekt prisen fra styreleder Eli Ulvestad. «En stor takk for tildelinga av fagpublikasjonsprisen,» sa Ledang. «Det gjør meg både ydmyk, takknemlig og glad. Jeg har et inderlig håp om at prisen og boka kan føre til mer interesse og glede for seljefløyta.»

Bjørn Aksdal tok imot prisen på vegne av medforfatter Elisabeth Kværne, som ikke kunne være til stede, og han selv. Han startet sin tale med en gratulasjon til Ola Kai Ledang: «Gratulerer så mye til Ola Kai med en velfortjent pris og for utgivelsen som på mange måter har vært et livsverk.»

Aksdal fortsatte så med et lengre innlegg om langeleikens historie og betydning som folkemusikkinstrument i Norge og Danmark. Han fortalte et interessert publikum om hvordan de i boka har lagt vekt på de eldre instrumentene og lokale variasjoner og historiske utviklingstrekk. Aksdal og Kværne håper med boka å kunne bidra med å få fram bredden og rikdommen av dette instrumentet.

Til slutt takket Aksdal for prisen på vegne av seg selv og Elisabeth Kværne. «Jeg er spesielt glad på Elisabeth sin vegne. Det varmer. En stor takk til alle gode hjelpere i inn- og utland. Takk Elisabeth for et nært samarbeid i 40 år, og spesielt med denne boka. Vi utfyller hverandre på en god måte,» avsluttet Aksdal.

Knut Aastad Bråten stod for underholdningen, og spilte tre slåtter på langeleik etter ønske fra Elisabeth Kværne.

 

Fagkomiteens begrunnelse

«De to publikasjonene vil bli stående som monumentale referanseverk i generasjoner framover og vil være forbilder og til inspirasjon for kommende verk om instrumenter brukt til folkemusikalske uttrykksformer. Begge bøker løfter fram instrumenter som ikke har blitt vist tilstrekkelig oppmerksomhet i senere tids forskning. Forfatterne viser en forbilledlig spennvidde av kunnskap om seljefløytas og langeleikens plass i vår kulturarv, deres fysiske forutsetninger, musikalske uttrykksmåter og forbindelser til flere kunst- og håndverkstradisjoner. Instrumentene plasseres både i en personlig, lokal og nasjonal sammenheng, og blikkene løftes også utenfor landets grenser der langeleiken og seljefløyta ses i sammenheng med beslektede instrumenter i andre lands tradisjoner.»

 

Om Fagpublikasjonsprisen

Fagpublikasjonsprisen skal bidra til å stimulere, og å gi oppmerksomhet til faglige utgivelser på folkemusikk- og folkedansfeltet. Prisen deles ut annethvert år, og vinneren mottar 15.000 kr.

I 2023 har styret ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans besluttet å dele ut to fagpublikasjonspriser i anledning senterets 50 års-jubileum. Ola Kai Ledang mottar 15.000 kr for sin publikasjon A Bark-Flute World. On the Norwegian Seljefløyte. Bjørn Aksdal og Elisabeth Kværne deler prisen, og mottar 7.500 kr hver for sin utgivelse Langeleiken – heile Noregs instrument.

Forrige
Forrige

Benedicte Maurseth tildeles Prisen for folkemusikk og folkedans 2023

Neste
Neste

Regjeringen oppretter bachelorutdanning i folkedans på USN Rauland