Fagpublikasjonsprisen 2021 til Dag Vårdal

Fagpublikasjonsprisen 2021 tildeles Dag Vårdal for hans utgivelse Samværsdansen i Christiania på 1800-tallet.

Samværsdansen i Christiania på 1800-tallet er et monumentalt verk som representerer en samlet dokumentasjon av fakta om dansen som sosial samværsform i et bymiljø - et område som i liten grad har hatt oppmerksomhet i norsk folkedans- og folkemusikkforskning tidligere. Med utgivelsen ønsket Vårdal å finne ut mer om dansetradisjonene i byene.

Dag Vårdal mottok Fagpublikasjonsprisen under Norsk senter for folkemusikk og folkedans’ representantskapsmøte på Riksscenen 2021.

Dag Vårdal mottok Fagpublikasjonsprisen under Norsk senter for folkemusikk og folkedans’ representantskapsmøte på Riksscenen 2021.

Svært lite er skrevet om det fra før, og jeg følte meg rimelig sikker på at det ble danset minst like mye i byene som på bygdene. Siden jeg bor like utenfor Oslo, ble det naturlig å velge hovedstaden for min fordypning, her var også mulig å finne stoff i gamle, digitaliserte aviser. For meg har musikk og dans vært to sider av samme sak, så dermed ble det like viktig å få samlet tidsriktig og stedsriktig dansemusikk som selve dansene. Dessuten måtte jeg undersøke hva klassetilhørighet betydde for dansen, og hvilke miljøer som brukte dansene i byen på 1800-tallet.
— Dag Vårdal

Gjennom å gi leseren innsyn i et rikt kildemateriale bestående av avisannonser, memoarlitteratur, lokalhistoriske verk, håndskrevne og publiserte noter samt fotomateriale og tegninger, levendegjør Vårdal dansen og musikken i mangfoldet av samværsmiljø i ulike sosiale lag og fysiske omgivelser i 1800-tallets Oslo. Utgivelsen er en faglig grundig og fengende framstilling av et viktig stykke by- og kulturhistorie. Den viser hvor sentral dansen var når mennesker møttes i festlig lag, enten det var på slottet eller i en av byens kneiper, og tegner et fascinerende bilde av hvordan danseopplæring var en del viktig del av allmenndannelsen for mange. For norsk folkedansforskning spiller verket en utfyllende og kompletterende rolle gjennom å gi det urbane miljøet sin rettmessige plass i fortellingen om norsk, folkelig dans. Gjennom pedagogisk solide fundamenterte dansebeskrivelser, noter og innspillinger er verket også en gullgruve for den som vil ta materialet i praktisk bruk og i opplæring.

Samværsdansen i Christiania på 1800-tallet tydeliggjør hvordan vårt land, via hovedstaden, gjennom nye dansemoter, musikkrepertoar og tilreisende kunstnere, fikk kulturimpulser fra kontinentet og England. Det blir særlig godt dokumentert hvordan runddansene innføres, slår rot og befestes som norsk samværsdans utover århundret.

Vårdal har vært en sentral person i folkemusikk- og folkedansmiljøet i en årrekke, og har skrevet flere artikler, bøker og læremiddelverk til undervisning i folkedans. Han har sammen med Egil Bakka bidratt til viktig innsamling og dokumentasjon av folkemusikk og folkedans. Han jobbet i Noregs Ungdomslag i flere år, og har drevet med undervisning og kurs innen folkemusikk og folkedans.

Prisen betyr for meg i første rekke en anerkjennelse av arbeidet mitt. Jeg har jo hele veien holdt på med dette arbeidet utenfor akademia, så da blir det svært gjevt å motta en anerkjennelse for det faglige. Dessuten er dette feltet en viktig del av tradisjonsdansen og -musikken i landet vårt, som har vært mitt interessefelt i alle år. Prisen er slik sett også en anerkjennelse av tradisjonen
— Dag Vårdal
Dag Vårdal med utgivelsen Samværsdansen i Christiania på 1800-tallet.

Dag Vårdal med utgivelsen Samværsdansen i Christiania på 1800-tallet.

Om Fagpublikasjonsprisen

Fagpublikasjonsprisen ble opprettet i 2013 og deles ut av Norsk senter for folkemusikk og folkedans hvert andre år. Prisen skal bidra til å stimulere og å gi oppmerksomhet til faglige utgivelser på folkemusikk- og folkedansfeltet. Vinneren mottar kr. 10.000. Fagpublikasjonsprisen 2019 ble tildelt Einar Gjærevold, Anders J. Reitan og John Ole Morken for deres innsats og arbeid med boka Den store leken. Anders Haugen. Spellmann på Rørosvidda.

Forrige
Forrige

Takk for godt representantskapsmøte

Neste
Neste

Prisen for folkemusikk og folkedans 2021 tildeles Asbjørg og Arne M. Sølvberg