Møter med arkivformidleren

Arkivformidler tar i mot henvendelser fra publikum, som for eksempel musikere, dansere, pedagoger, studenter og forskere som trenger arkivmateriale til blant annet tradisjonsfordypning, forskningsprosjekt, studentoppgave eller avhandling, og bearbeiding av pedagogisk materiale. Arkivmaterialet kan lånes ut, eller utkopieres etter avtale med utøvere eller etterkommere. Norsk senter for folkemusikk og folkedans tar også imot besøkende i lokalene på Dragvoll, hvor brukere kan se på og lytte til arkivmaterialet og få veiledning.

Her er noen kommentarer fra brukere av samlinga og arkivformidlingstjenesten ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

Jeg tror ikke jeg hadde funnet en folketone fra hjembygden min så lett uten denne hjelpen.

- Mitt navn er Egil Johansen Ørdal og jeg er 20 år. Jeg er i mitt 2. semester i førsteåret musikkvitenskap bachelor ved NTNU Dragvoll. Jeg har drevet på med musikk så lenge jeg kan huske og ville derfor gå et musikk-relevant fag. Jeg trengte hjelp til å finne en folketone til en oppgave i faget "satsteknikker", hvor jeg skal skrive en flerstemmig sats i Bach-stil til en folketone fra der jeg kommer fra, som er Inderøy. Her fikk jeg god hjelp og fikk svar med flere valgmuligheter/folketoner med noter og lydopptak fra dere. Jeg syns det er viktig at vi har en slik arkivformidler i Trøndelag som hjelper til med å gi tilgang til arkivmateriale. Det er viktig å ta vare på historie, dokumentasjon og for eksempel folketoner, til og med de som kommer fra mindre befolkede landsdeler. Jeg tror ikke jeg hadde funnet en folketone fra hjembygden min så lett uten denne hjelpen.

Egil Johansen Ørdal, 20 år, student

Uten tilgang til slikt materiale er det umulig å videreføre den flotte tradisjonen fra Inderøy. For meg er det utrolig viktig å sørge for at unge får innsikt i tradisjonsmusikkverdenen og holder den vedlike.

- Folk i Inderøy tror jeg er et utrolig viktig initiativ. Inderøy er ikke verdens største sted, men har rikt kulturliv. Å få fylt på med tradisjonsmusikk og dans tror jeg har i inspirert til videreføring av et kulturliv som også omfavner folkemusikk. I tillegg engasjerte det folk i alle aldre og førte sammen den eldre og yngre garde! Det viste også at gammeldans og folkemusikk faktisk ikke er noe «bare gamle folk driver med» men noe som er utrolig gøy og inspirerende.

Det kunne gjerne vart lenger! Og vært flere konserter!! Også så klart at det blir en årlig greie:)

Uten tilgang til slikt materiale er det umulig å videreføre den flotte tradisjonen fra Inderøy. For meg er det utrolig viktig å sørge for at unge får innsikt i tradisjonsmusikkverdenen og holder den vedlike. Man har så mye å lære av gammel musikk, som også kan inspirere til nye uttrykk og stiler!

En slik stilling vil føre til at det er lettere å arrangere ting som for eksempel Folk i Inderøy. Å ha en person som pusher på og alltid har arkivmusikk og dans i hodet vil være viktig for å holde det i live! Er det noe vi trenger så er det nettopp denne stillingen.

Takk for at dere er så hjelpsomme å gir tilgang til opptak! Folk i Inderøy har inspirert meg til å starte et eget formidlingsprosjekt. Uten arkivformidling Trøndelag hadde det ikke vært mulig. 

Marion Zelina Totsaas, 17 år, deltaker på Folk i Inderøy og bruker av arkivet 

Kontakt arkivformidleren

Har du spørsmål, innspill eller ønsker å komme i kontakt med arkivformidleren?

MaritVestrum.png

Marit Vestrum • Arkivformidler Trøndelag

marit.vestrum@folkemusikkogfolkedans.no

Telefon 45214352